Imprumuturile secrete de la oameni de afaceri au constituit o importanta sursa de venit pentru campania electorala a Partidului Laburist din Marea Britanie, a recunoscut, joi, insusi premierul Tony Blair.

Astfel, pe langa donatiile pe deplin transparente, laburistii au imprumutat circa 12 milioane de lire sterline de la diversi oameni de afaceri dintre care trei s-au regasit pe lista propunerilor pentru Camera Lorzilor pe care are dreptul sa le faca seful cabinetului.

La presiunea comisiei care face se ocupa de desemnarea membrilor Camerei Lorzilor, cei trei creditori ai laburistilor au fost retrasi de pe lista cu nominalizari.

Comisia a cerut acest lucru dupa ce Blair a recunoscut ca stia despre imprumuturile lor si ca „a gresit" ascunzand informatii despre sumele imprumutate chiar fata de trezorierul propriului partid.

Dar, a aratat Blair, el nu a facut nimic ilegal, mai ales ca legislatia electorala obliga doar la declararea donatiilor, nu si a imprumuturilor.

Cat despre cei trei nominalizati, premierul a spus ca ei ar fi meritat sa fie lorzi pentru calitatile lor personale, omitand sa precizeze ca ei au asigurat un sfert din imprumuturile fara de care laburistii nu ar fi reusit sa-si acopere cheltuielile de campanie.

Acuzat de unii membri din propriul partid ca „a condus un partid paralel in propriul partid", Tony Blair si-a asumat intreaga responsabilitate in acest nou scandal, dar fara sa explice de ce a tinut secrete imprumuturile.

Pentru a-si ispasi vina, seful guvernului britanic a anuntat un pachet de reforme care sa garanteze ca premierul nu va mai putea numi candidati pentru Camera Lorzilor, sarcina ce i-ar reveni secretarului general al cabinetului (inalt functionar public).

De asemenea, Blair doreste sa introduca masuri ce vor defini si mai strict conflictele de interese in cazul ministrilor, dupa ce sotul dnei ministru al Culturii a fost acuzat de luare de mita de la Silvio Berlusconi.

Citeste articolul complet in Gandul