Alegerile prezidentiale din Belarus s-au desfasurat, duminica, intr-un climat tensionat, dupa ce candidatul favorit, presedintele in exercitiu, Alexandru Lukasenko a promis ca va "suci gatul" opozantilor sai, daca vor indrazni sa ii conteste victoria, scriu agentiile internationale de presa.

Imediat dupa inchiderea urnelor si dupa ce un sondaj la iesirea de la vot, publicat duminica seara de un organism apropiat autoritatilor de la Minsk, arata ca Lukasenko ar fi obtinut victoria cu 81,1 la suta din voturi, in Piata Octombrie din Minsk, s-au strans peste 10 000 de persoane care contesta rezultatul alegerilor, scriu agentiile internationale de presa.

Oamenii au urmat indemnul liderului opozitiei, Aleksandr Milinkevici, care ceruse partizanilor sai sa se reuneasca in Piata din apropierea resedintei prezidentiale, dupa inchiderea scrutinului si sa protesteze fata de victoria anuntata a lui Lukasenko, aflat la putere de 12 ani.

Soferii care treceau prin zona claxonau, in semn de sprijin pentru manifestanti iar un ecran urias, amplasat in piata prelua informatiile difuzate de televiziunea oficiala, considerate de manifestanti drept minciuni. Demonstrantii purtau drapele alb-rosii, in vechile culori ale Belarusului, care au fost modificate de Lukasenko.

Potrivit corespondentilor de presa ajunsi cu greu in Piata Octombrie, autoritatile au blocat retelele de telefonie mobila pentru a le opri transmiterea de informatii de la fata locului iar atmosfera generala era foarte asemanatoare cu cea de la Kiev, din 2004, care a precedat Revolutia Portocalie din Ucraina.

Liderii opozitiei din Belarus le-au cerut miilor de manifestanti din piata din Minsk sa participe la o noua demonstratie luni dupa-amiaza. Aleksandr Milinkevici si Aleksandr Kozulin au cerut anularea scrutinului si au scandat alaturi de simpatizantii lor sloganul "cand suntem impreuna, suntem invincibili".

Principalul candidat al opozitiei, Aleksander Milinkevich a promis oamenilor cresterea nivelului de trai si schimbari democratice care sa puna capat izolarii internationale a tarii. Sondaje independente arata ca popularitatea sa este in crestere.

Inca de duminica de la pranz, un prim sondaj la iesirea de la urne, realizat de un institut apropiat puterii, il credita pe Alexandru Lukasenko, cu 84 la suta din voturi. Opozitia a contestat sondajul si a acuzat puterea de fraude.

Sapte milioane de alegatori au fost asteptati la urne. Peste 20 la suta dintre acestia au votat, deja, printr-o procedura de scrutin anticipat inceputa acum cinci zile, considerata o modalitate de falsificare a alegerilor si calificata de Washington drept "ultima dictatura din Europa".

Alexandru Lukasenko a intarit amenintarile emise de seful serviciilor secrete care a promis ca va obtine condamnari la moarte sau pedepse cu inchisoarea pe viata in cazul manifestantilor, considerati "teroristi".

Liderul de la Minsk, aflat la puterea de 12 ani, a modificat Constitutia, in 2004, ca sa poata candida pentru un al treilea mandat.

Regimul din Belarus prezinta apelurile opozitiei la o revolutie pacifica dupa modelul ucrainean drept o tentativa de lovitura de stat organizata de Occident.

Ultimul sondaj oficial, de la jumatatea lunii februarie, realizat de Institutul de Sociologie al Academiei de Stiinte, arata ca Lukanseko ar castiga alegerile cu 76 % din sufragii, in timp de opoziti va obtine doar 3-4 procente din voturi.

Realegerea lui Lukaseko, in 2001, nu a fost considerata democratica de Organizatia pentru Securitate si Cooperare in Europa (OSCE), care a trimis aproape 500 de observatori la alegerile de duminica si si-a exprimat deja indoielile cu privire la corectitudinea lor.

OSCE s-a exprimat "ingrijorarea din ce in ce mai mare" fata de situatia din Belarus, descriind "hartuirea si arestarile" membrilor opozitiei. Zeci dintre acestia au fost retinuti si incarcerati pentru motive ce merg de la "injuriu" pana la "organizarea de mitinguri neautorizate".