Prima editie a Festivalului ARTMANIA, organizat de Fundatia ARTMANIA, este dedicata Finlandei si confluentelor culturale cu Romania, fiind organizata sub inaltul patronaj al Ambasadei Finlandei la Bucuresti, in colaborare cu Primaria Municipiului Sibiu si Consiliul Local Sibiu, informeaza comunicatul de presa al organizatorilor.

Festivalul ARTMANIA va aduce in fata publicului din Romania unii dintre cei mai reprezentativi artisti finlandezi si romani actuali si va pune in lumina bogatul patrimoniu cultural si istoric al Sibiului, evidentiind astfel rolul sau de poarta deschisa a Romaniei catre Europa si catre autenticele valori culturale europene.

Timp de trei zile, centrul istoric al Sibiul va deveni o scena deschisa pentru evenimente culturale precum expozitii, concerte, proiectii de film, conferinte si workshop-uri, organizate atat in spatii conventionale cat si alternative. Printre artistii care au confirmat participarea la Festivalul ARTMANIA se afla: JAN KAILA, ELINA BROTHERUS, H.I.M, AMORPHIS.

Sectiunile Festivalului ARTMANIA

Muzica

Fundatia ARTMANIA are placerea de a anunta oficial publicului si reprezentantilor mass media, prezenta in premiera in Romania, a celebrei formatii finlandeze H.I.M, in cadrul primei editii a Festivalului ARTMANIA, ce se va desfasura in perioada 14-16 iulie 2006, la Sibiu.

H.I.M., la ora actuala una dintre cele mai de succes formatii din lume, aclamata atat de public cat si de catre critica de specialitate, cu peste patru milioane de albume vandute pana acum, a ales sa includa Sibiul in cadrul turneului mondial de promovare al ultimului album, "Dark Light", alaturi de cele mai mari festivaluri europene unde va concerta in vara acestui an.

Concertul va avea loc sambata, 15 Iulie, in Piata Mare a Sibiului, unde H.I.M intentioneaza sa filmeze si un DVD care sa cuprinda atat secvente live din concert dar si imagini din orasul medieval din inima Transilvaniei si din imprejurimile lui.

Alaturi de H.I.M, tot in premiera in Romania, pe scena Festivalului ARTMANIA vor urca cei mai de frunte reprezentanti ai rockului finlandez, AMORPHIS, care revin in forta in prim-planul scenei muzicale europene, dupa trei ani de absenta, cu un nou album "Eclipse", cotat deja, de critica muzicala, la doar o luna de la lansare, ca unul dintre cele mai bune materiale discografice ale genului in 2006.

Pe scena Festivalului ARTMANIA va concerta si formatia de gotic melodic Silentivm, al carei ultim album "Seducia", lansat la sfarsitul lui ianuarie 2006 a fost bine primit de publicul din Finalnda si formatia de pop-rock Carmen Gray, una dintre trupele nou venite pe scena muzicala din Tara Celor O Mie de Lacuri si care tocmai a cantat in deschiderea britanicilor de la The Darkness la concertul din Helsinki, de la inceputul acestei luni.

Arte Vizuale, Film & Literatura

Sectiunea de arte vizuale a Festivalului ARTMANIA ofera publicului din Romania ocazia intalnirii cu JAN KAILA, profesor doctor in arte vizuale, seful departamentului de studii post-universitare al Academiei de Arte din Helsinki si ELINA BROTHERUS, una dintre cele mai aclamate personalitati din lumea artistica europeana.

Cele doua expozitii de fotografie si arta video ale artistilor finlandezi vor fi gazduite de Muzeul Brukenthal, un loc emblematic pentru traditia de inalta tinuta artistica a Sibiului si a Transilvaniei.

Festivalul ARTMANIA va da posibilitatea unor tineri artisti romani sa-si faca cunoscute lucrarile in cadrul unei expozitii de grup ce va fi gazduit de Muzeul de Arta Contemporana din Sibiu.

Pe parcursul celor trei zile, festivalul ARTMANIA va programa proiectii de filme, simpozioane de literatura si workshop-uri.