Trei localitati din judetul Constanta au iesit luni din carantina, iar toate restrictiile existente aici au fost ridicate. Testele efectuate la puii santinela din localitatile Topraisar, Vlahii si Ostrov au iesit negative.

Reprezentantii Directiei Sanitar Veterinare Constanta au anuntat ca in cursul zilei de astazi vor fi prelevate probe si din gospodariile din Tuzla si Navodari, anunta Realitatea TV.

Daca testeler vor iesi negative urmeaza ca si aici sa fie adusi puii santinela de la o ferma din judetul Galati. Orasul Cernavoda ramane deocamdata in carantina pana cind se va finaliza dezinfectia tuturor gospodariilor.

Doar pe podul Sfanta Maria care face legatura intre oras si gara s-a redeschis circulatia pietonala.

Pe de alta parte, exista suspiciune de gripa aviara in localitatea Grivita din judetul Ialomita dar rezultatele finale urmeaza sa fie effectuate astazi la Bucuresti.

Potrivit datelor furnizate de Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor, in Romania au fost confirmate 49 focare de gripa aviara in opt judete - Braila, Buzau, Calarasi, Constanta, Tulcea, Dambovita, Dolj si Ialomita.

Pana in prezent, au fost inchise 26 de focare, iar 23 sunt in curs de lichidare in judetele Tulcea, Calarasi, Constanta, Dambovita si Ialomita.

Ministrul Sanatatii, Eugen Nicolaescu, a declarat, sambata, intr-o conferinta de presa la Targu Mures, ca, dupa ce a convenit cu omologii sai ungari producerea in comun a vaccinului impotriva virusului H5N1, s-ar putea produce, de anul viitor, la Institutul Cantacuzino circa 4-5 milioane de doze.

Nicolaescu a precizat ca a convenit cu Guvernul ungar sa se realizeze productia de vaccin in cooperare, iar desfacerea sa se faca in comun. Potrivit acestuia, in prezent se intocmeste un studiu de fezabilitate pentru acest spital, care sa stabileasca de ce fonduri este nevoie pentru reabilitare.

"Este vorba de o suma probabil intre 4 si 8 milioane de euro", a spus ministrul.