Tranzactia prin care pachetul de 8% din actiunile Petrom va fi vandut salariatilor pune fata in fata doua banci de investitii internationale, fiecare sprijinind cate o varianta a modului in care se va efectua acest transfer.

Credit Suisse a anuntat, saptamana trecuta, ca a fost selectata de Asociatia Salariatilor SNP Petrom, controlata de Liviu Luca, pentru a finanta achizitia pachetului de actiuni. Conform unor surse care au dorit sa pastreze anonimatul, tranzactia presupune vanzarea unui pachet de actiuni - foarte probabil de pana la 6% - pentru a acoperi costurile finantarii.

A doua oferta, ce vine de aceasta data in sprijinul salariatilor Petrom care nu vor sa cumpere actiuni prin Asociatie, este pregatita de Merrill Lynch. Schema de finantare evita situatiile prin care un grup de afaceri interesat poate obtine controlul, chiar si pentru o perioada scurta, asupra actiunilor SNP cuvenite salariatilor sau asupra sumelor necesare achizitiei.

Credit Suisse First Boston a fost unul dintre consultanti in privatizarea Petrom, tranzactie efectuata printr-un contract ulterior secretizat. Legea de privatizare a Petrom prevede vanzarea catre salariatii companiei a 8% din actiunile detinute de stat, la pretul de 5,25 eurocenti/actiune, platit de OMV cand a preluat pachetul majoritar.