China a adoptat o serie de masuri pentru protejarea telefoniei fixe clasice, prin blocarea pe o perioada de doi ani a apelurilor prin VoIP, conform unui articol aparut in Financial Times.

Wang Leilei, directorul portalului chinez Tom Online, care are o asociere cu furnizorul de servicii VoIP Skype, a declarat ca China nu va mai acorda licente pentru apeluri computer-to-telephone prin VoIP pana in anul 2008.

„Guvernul nu va mai acorda licente VoIP pana in 2008", a declarat Wang pentru FT.

Aceasta miscare ar putea reprezenta o lovitura destul de puternica pentru Skype, care se afla de anul trecut in discutii cu guvernul chinez pentru lansarea in aceasta tara a serviciului sau de apeluri computer-to-telephone, SkypeOut.

Wang, a carui companie este controlata de cel mai bogat om de afaceri din Hong Kong, Li Ka-shing, nu a acordat o importanta foarte mare acestei decizii.

Pentru portalul Tom Online, „strategia este de a creste numarul de utilizatori. Cu o baza mare de utilizatori, se pot face foarte multe lucruri. Veniturile (din SkypeOut) nu sunt importante pentru noi intrucat nu am facut investitii mari", a declarat el.

Skype este liderul serviciilor VoIP si ofera un serviciu pe baza de abonament care le permite utilizatorilor sa efectueze apeluri telefonice foarte ieftine prin utilizarea conexiunii la internet.

Apelurile computer-to-computer ale Skype sunt gratuite, in timp ce apelurile computer-to-telephone sunt taxate la tarife care sunt de obicei mult mai mici decat cele practicate de retelele de telefonie fixa clasice.

China Telecom a descris serviciile Skype ca fiind ilegale, iar ziarul a relatat anul trecut ca guvernul chinez a facut o serie de experimente cu software pentru blocarea acestora in Beijing, Shanghai, Guangzhou si Shenzhen.

Operatorii retelelor de telefonie fixa sunt ingrijorati ca SkypeOut le-ar putea submina prezenta pe piata.

In luna septembrie a anului trecut, compania americana Verso Technologies a recunoscut ca a vandut unei companii chineze de telecomunicatii software care permite blocarea serviciilor VoIP.