Pentru semnarea Tratatului de aderare a Romaniei si Bulgariei la Uniunea Europeana, Finlanda asteapta evaluarea Comisiei Europene din luna mai a acestui an a dezvaluit secretarul de stat la Cabinetul Premierului Finlandei, Antti Peltomaki, in cadrul unei intrevederi care a avut loc in Finlanda cu ministrul integrarii europene din Romania, Anca Boagiu.

Peltomaki estimeaza ca Finlanda va semna Tratatul la sfarsitul lunii mai. Anca Boagiu a precizat pentru Hotnews.ro ca anuntul nu a fost o surpriza.

In perioada 21-22 martie a acestui an, Anca Boagiu, ministrul integrarii europene, a efectuat o vizita de lucru in Finlanda, in cadrul careia a avut intrevederi cu Paula Lehtomaki, ministrul pentru afaceri europene, Ritva Viljanen, secretarul de stat la Ministerul de Interne si Antti Peltomaki, secretarul de stat la Cabinetul Premierului.

Ministrul integrarii europene a avut intrevederi bilaterale si la nivelul parlamentului finlandez cu Liisa Jaakonsari, presedintele comisiei pentru afaceri externe, si Jari Vilen, presedintele Marelui Comitet pentru afaceri UE.

In cadrul intalnirii cu Antti Peltomaki, ministrul integrarii a prezentat stadiul pregatirii pentru aderare a Romaniei in domenii precum lupta impotriva coruptiei, protectia frontierelor, agricultura si absorbtia fondurilor comunitare.

Partea finlandeza a apreciat progresele inregistrate de tara noastra, dar a anuntat ca asteapta raportul Comisiei Europene din mai pentru a definitiva procesul de ratificare.

„Aderarea Romaniei este un subiect de mare interes pentru Finlanda. Asteptam evaluarea Comisiei Europene din luna mai, care va oferi o analiza transparenta si avizata a stadiului implementarii reformelor din Romania.

Estimam ca Finlanda va ratifica Tratatul de aderare al Romaniei si Bulgariei la sfarsitul lunii mai", a declarat Antti Peltomaki, secretar de stat la Cabinetul Premierului Finlandei.

Pe langa problema aderarii, ministrul integrarii europene a mai discutat cu oficialii finlandezi despre ajungerea la un acord in ceea ce priveste Tratatul Constitutional, politicile de securitate in Europa, precum si agenda presedintiei finlandeze a UE.

„Am primit asigurari ca ratificarea Tratatului de Aderare al Romaniei va avea loc la sfarsitul lunii mai, imediat dupa evaluarea Comisiei Europene. Finlanda va avea un rol foarte important pentru definitivarea pregatirii Romaniei pentru aderarea la Uniunea Europeana la data stabilita, 1 ianuarie 2007", a declarat Anca Boagiu.

Contactat de Hotnews.ro, ministrul integrarii, Anca Boagiu a precizat ca anuntul facut de oficialii finlandezi nu a constituit o surpriza si ca stia mai de mult de acest punct de vedere.

"Nu am avut nici o surpriza pentru ca stiam. Nu am avut nici asteptari nici dezamagiri. Stim care este abordarea fiecarei tari si trebuie sa ne obisnuim cu aceasta pentru ca dupa ce vom deveni membri ai UE, vom avea si noi atitudinile noastre", a declarat Anca Boagiu.

Presedintele Marelui Comitet pentru afaceri UE din Parlamentul finlandez, Jari Vilen, a afirmat ca in cazul Romaniei s-a depasit de mult stadiul dezbaterii aderarii in sine, discutiile de fata fiind axate mai mult pe identificarea domeniilor de cooperare dintre cele doua tari. In privinta ratificarii Tratatului de aderare acesta a mentionat:

„Ratificarea tratatului de aderare nu va intampina dificultati in Parlamentul Finlandei. Ne asteptam la o ratificare cu larga majoritate pentru ca informatiile primite din Romania arata progrese importante in domenii cheie, precum cel al combaterii coruptiei", a precizat Vilen.

In cadrul discutiilor a fost abordata si tema vizitei Presedintelui Finlandei in Romania, Tarja Halonen, care va avea loc in luna mai, inainte de publicarea raportului de monitorizare al Comisiei Europene.

Din delegatia presedintelui vor face parte ministrul pentru afaceri europene Paula Lehtomaki, dar si presedintele marelui Comitet pentru afaceri UE din parlamentul Finlandei, Jari Vilen.

Ministrul integrarii a stabilit cu partenerii finlandezi continuarea discutiilor pe problematica afacerilor europene in timpul vizitei la Bucuresti a presedintelui Finlandei, din perioada 9-11 mai a acestui an.