Curtea Constitutionala l-a contrazis pe Traian Basescu si a considerat ca privilegiile parlamentarilor sint legale. Deputatii si senatorii vor beneficia de o pensie de serviciu in functie de numarul de mandate pe care le-au avut. Parlamentarii care isi termina mandatul fara a-si gasi imediat de lucru vor beneficia de un ajutor financiar timp de trei luni.

Luna trecuta, Traian Basescu a trimis in van legea la reexaminare, sesizind apoi Curtea Constitutionala.

Decizia Curtii Constitutionale este fara echivoc: „Dispozitiile art. 41 privitoare la regimul juridic al indemnizatiei lunare a parlamentarilor, cele ale art. 49 care au in vedere pensia de serviciu a parlamentarilor, precum si cele ale art. 50 din aceiasi lege, referitoare la plata pensiei de serviciu, au fost declarate, in unanimitate, ca fiind constitutionale".

Tinind cont de cele decise de judecatorii Curtii Constitutionale, parlamentarii vor putea beneficia de o pensie de serviciu in functie de numarul de mandate pe care le-au avut. Cele mai mari pensii le vor avea parlamentarii care au minimum trei mandate la activ si care se calculeaza raportat la statutul magistratilor, in cuantum de 80% din salariul din ultimele 12 luni al unui magistrat.

Conform unor calcule facute anterior, de pensia cea mai mare, in jur de 37 de milioane de lei, vor beneficia 88 de senatori si deputati. Tot in urma verdictului dat de Curte, parlamentarii care la incheierea mandatului nu vor avea asigurata o sursa de venit, vor avea dreptul, timp de trei luni de zile, la o indemnizatie de „somaj".

Curtea Constitutionala a gasit totusi niste hibe Legii statutului parlamentarilor. Acestea sint insa minore si mai mult de forma, neafectind deloc fondul articolelor. Un exemplu sugestiv este cel referitor la „imunitatea pentru opinii politice". In textul legii se spune ca parlamentarii nu pot fi trasi la raspundere juridica pentru opiniile politice exprimate in timpul mandatului.

Judecatorii Curtii arata ca parlamentarii beneficiaza de imunitate „in exercitarea mandatului", considerind aceasta sintagma ca fiind radical diferita de „in timpul mandatului".

Articol integral in Cotidianul