Pasionatii de computere care sperau sa gaseasca un PC cu noul sistem de operare Windows Vista sub pomul de Craciun in acest an vor ramane cu buza umflata.

Microsoft a anuntat marti ca va amana lansarea editiei consumer a noului sistem de operare, pana in luna ianuarie a anului viitor. Analistii spun ca aceasta miscare va afecta vanzarile de computere.

Producatorii si distribuitorii sperau ca noul sistem de operare sa fie lansat la timp pentru a asigura o crestere a vanzarilor de PC-uri in perioada sarbatorilor.

Windows Vista este primul update major al sistemului de operare Windows dupa lansarea Windows XP in 2001, ceea ce inseamna ca partenerii Microsoft vor avea un al cincilea sezon de cumparaturi la rand fara o versiune noua a Windows care sa le promoveze vanzarile.

„Lansarea urmatoarei generatii a Windows imediat dupa cel mai important sezon de cumparaturi al anului nu este situatia optima", a declarat analistul Joe Wilcox de la Jupiter Research.

Purtatorul de cuvant al Dell a refuzat sa ofere comentarii asupra modului in care aceasta decizie va afecta vanzarile. Intr-un comunicat emis de Microsoft, Hewlett-Packard a anuntat insa ca sprijina decizia producatorului software de a face din calitate o prioritate cand vine vorba de stabilirea datei de lansare a Windows Vista.

Microsoft va lansa unele versiuni ale noului sistem de operare pentru marile companii in luna noiembrie, conform planului, dar versiunile destinate consumatorilor vor fi amanate pana in ianuarie, a anuntat Jim Allchin, co-presedinte al diviziei Microsoft care se ocupa si de Windows.

Wilcox spune ca lansarea sistemului de operare pentru companii in luna noiembrie va ajuta Microsoft – vanzarile sale din acest domeniu fiind foarte profitabile – in timp ce amanarea lansarii versiunii destinate consumatorilor va afecta in primul rand partenerii companiei.

Allchin a declarat ca decizia de a amana lansarea Vista a fost luata dupa ce Microsoft a realizat ca sistemul de operare va fi finalizat cateva saptamani mai tarziu fata de data stabilita, din cauza eforturilor de imbunatatire a calitatii acestuia.

Intr-un interviu, Allchin a declarat ca s-ar putea ca unii producatori de computere sa le ofere consumatorilor care cumpara un PC in perioada sarbatorilor posibilitatea de a face un upgrade la Vista imediat ce acesta va deveni disponibil, dar nu a putut prognoza in ce masura amanarea va afecta vanzarile de sarbatori.