Procurorii DNA fac cercetari preliminare in primul dosar care vizeaza un personaj din ceea ce presa a numit reteaua omului de afaceri Alexandru Bittner. Ioan Petre este implicat in privatizarea Piscicolei Arad, subiect investigat la DNA.

Desi numele lui Bittner a aparut in toate scandalurile care au culminat cu decapitarea politica a lui Adrian Nastase, nici el si nici vreunul dintre locotenentii sai nu figureaza ca invinuit in vreun dosar. Primele acuzatii s-ar putea pronunta intr-un dosar ignorat pina acum, in care este nominalizat Ioan Petre, mina dreapta a lui Bittner.

Ioan Petre este administratorul tuturor marilor lovituri date de prietenul fostului premier Nastase si unul dintre putinii care au figurat in acte alaturi de Bittner. A fost director la Lexa 2000 SRL, la care Bittner era actionar unic. Apoi a intrat in fiecare dintre societatile care au participat la extinderea imperiului considerat de presa ca apartinind, in realitate, lui Bittner.

A jucat rolul paravanului pentru Bittner, asa cum Bittner, la rindul lui, se spune c-a fost paravan pentru Nastase.

Ioan Petre era actionar si administrator la Piscicola Tour in momentul cind firma a concesionat cele peste 100.000 de hectare din Delta peste care domneste Bittner. Apoi a intrat in Ariola SRL, pe care a folosit-o ca sa cumpere, de la Agentia Domeniilor Statului (ADS), sase ferme piscicole din judetul Arad si alte doua ferme zootehnice - Fintinele si Utvinis.

Concurenta mimata

Dosarul privatizarii Piscicola Arad a fost deschis in 2003, la PNA Timis, si continea concluzii preliminare transante: „Se poate aprecia, fara rezerve, ca privatizarea celor trei unitati agricole (Piscicola, cu cele sase ferme; Fintinele si Utvinis - n.r.) s-a facut fraudulos".

In cazul Piscicolei este nominalizat si Corneliu Popa (fost director al ADS, demis de ministrul Agriculturii, Gheorghe Flutur, in prima luna de dupa preluarea mandatului), care s-a ocupat de privatizarea fermelor.

Piscicola a fost cumparata, in august 2002, cu numai 1,75 miliarde de lei, in urma unei licitatii la care concurasera doua firme legate intre ele prin administratorul comun, Ioan Petre: Piscicola Tour Jurilovca si Ariola Arad. Piscicola Tour, concesionara Deltei, a fost considerata fara experienta in domeniu si eliminata din joc.

Dupa ce fermele au fost stoarse de bani (45 de miliarde de lei s-au obtinut numai din vinzarea catre rezervele statului a cantitatii de cereale gasite in silozurile de la Fintinele, spun procurorii timiseni care au inceput dosarul), Ioan Popa a vindut in pierdere societatea Ariola.

Si-a cesionat actiunile, in 2004, pentru numai 100 de milioane de lei, lasindu-l pe noul proprietar sa raspunda pentru nerespectarea contractelor de privatizare, adica pentru faptul ca n-a investit nici un leu din cei 267.000 de dolari promisi in contractele de cumparare a SC Piscicola, Fintinele si Utvinis

Articol integral in Cotidianul