Bancile si societatile de credit de consum inscrise la Biroul de Credit au de recuperat de la debitori persoane fizice restante in valoare de 187 milioane lei noi. Totalul datornicilor la zi sunt 208.000. La creditorii rau platnici se adauga si lipsa comunicarii dintre banci si clienti, ceea ce face ca valoarea restantelor de recuperat sa creasca zilnic.

La Biroul de Credit sunt inregistrati ca participanti 21 de banci, 4 societati de credit de consum si o societate de leasing. Dintre acestea doar patru banci ofera informatii pozitive cu privire la restantierii la credite. Serban Epure, directorul general al Biroului de Credit este de parere ca motivele participantilor de a nu prezenta informatiile biroului sunt diverse.

Faptul ca o mare parte a bancilor isi schimba sistemul informatic, altele se privatizeaza sau sunt in prag de fuziune (HVB-Tiriac-Unicredit) si, nu in ultimul rand, reticenta de a transmite aceste informatii vine si de la teama bancilor de a nu-si pierde clientii.

Epure este de parere ca situatia se va schimba in viitorul apropiat datorita discutiilor pe care le-a purtat cu participantii si a necesitatii unei baze de date clare cu privire la clientii debitori.

Tinerii intre 30 si 34 de ani, rau platnici

Conform datelor furnizate de Biroul de Credit, tinerii intre 30 si 34 de ani sunt cei mai riscanti clienti, cu datorii de 36 milioane lei. Pe locul doi, dar in numar mai mare, sunt clientii cuprinsi intre 25 si 29 de ani care au inregistrat restante de 31 de milioane lei.

Din cei 208.000 de rau platnici, 30.000 de persoane au restante la doi sau mai multi participanti. O persoana are restanta la nu mai putin de 10 participanti.

Statistica pe judete arata ca Bucurestiul se afla pe primul loc cu 32.000 de debitori, iar pe locul doi Iasiul cu 8000. O surpriza o reprezinta judetele Cluj si Brasov cu 7000, respectiv, 5600 de rau platnici.

„Clujul si Brasovul se afla si ele pe lista judetelor cu un numar de debitori mai mare de 5000. Chiar daca judetele sunt dezvoltate si creditele acordate de banci sunt mari, lumea nu plateste la timp datoria. Cred ca raspunsul se afla in veniturile mici ale celor care se imprumuta", analizeaza Serban Epure.

Citeste articolul complet in Banii Nostri