Romania se afla in prezent printre tarile cu nivel scazut in ceea ce priveste turismul intensiv in regiune si la nivel global. Intr-un clasament care ar cuprinde Romania si vecinii precum si deastinatiile concurente din 170 de tari ne clasam pe pozitia 162.

Acestea sun concluziile raportului de tara pentru turism realizat de Consiliul Mondial al Turismului si Calatoriilor (WTTC), forum mondial care lucreaza cu guvernele in vederea constientizarii importantie turismului.

Acesta nu e singurul capitol la care am punctat slab comparativ cu celelate tari. Investitiile de capital in turism ar plasa Romania in acelasi clasament pe locul 138.

Acestea sunt estimate la 5,3 miliarde, adica 7,2% din totalul investitiilor, pana in 2016 dorindu-se sa se manifeste o crestere de pana la 15,8 miliarde.

Jean Claude Baumgarten, presedintele Consiliului Mondial al Turismului si Calatoriilor a mai punctat situatia slaba a cheltuielilor facute de turisti in Romania recomandand o triplare a cuantumului acestora pentru urmatoarea perioada.

Totusi, Romania se afla pe un curs ascendent la toate capitolele, in urmatorii 10 ani asteptandu-se ca Romania sa inregoistreze o cota de crestere de 6,7% exprimata in PIB.

Acest ritm de crestere ar putea reprezenta un interes deosebit pentru investitori. Raportul precizeaza ca in cazul mentinerii cresterii economiei in urmatoarea decada exista chiar posibilitatea ca turismul sa ofere annual 8500 de noi locuri de munca.

Momentan, in turism si calatorii sunt 265000 de locuri de munca, in 2016 preconizandu-se un numar de 315000.

Cerere de diversificare

Jean Baumgarten a apreciat ca Romania are o probleme la capitolul oferta. "Turismul este o industrie monoprodus. Sunt momente cu varfuri ridicarte, iar apoi nu se mai produce nimic. Toate energiile sunt canalizate pe explotarea litoralului.

Ar trebui investit si-n alte tipuri de produse. O atentie deosebita merita acordata turismului de afaceri, aici observandu-se o piata in crestere. Turismul rural capata o importanta din ce in ce mai mare in Europa, aici putandu-se insist ape dezvoltarea excursiilor la manastiri sau pe drumul vinurilor".

Turismul de sanatate a constituit o categorie recomandata cu predilectie.

"Am recomandat guvernului croat sa insiste pe golf. Castiga mult acum din acest sector. Omul modern se preocupa acum de sanatate. Dezvoltarea turismului de sanatate ar putea constitui o investitie buna".

Si Nicu Radulescu, pesedintele Organizatiei Patronale a Turismului Balnear a tinut sa puncteze acest trend. "Centrele de relaxare si infrumusetare reprezinta un sector de nisa care se profileaza ca sector prioritar".

Cu toate acestea, domeniul nu s-a bucurat inca de o atentie deosebita. In datele studiului se arata ca din numarul mare de locatii termale doar doua au fost modernizate si aduse la standarde internationale. Cultura si natura au fost alti factori pe a caror valorificare s-a insistat.

Mai multi bani de la Guvern

Ovidiu Marian, presedintele Autoritatii Nationale pentru Turism, a anuntat in cadrul lansarii raportului ca Guvernul va mai aloca inca 3,7 milioane de euro in cadrul campaniei de promovare a turismului incepand cu data de 3 aprilie.

Pe langa cele 8 milioane euro oferite ca buget acestui sector s-au mai alocat alte 325 de milioane de la bugetul de stat repartiyate in 5 proiecte de investitie.

Ovidiu Marian a punctat chiar si o suplimentare a personalului. Alte discutii au avut ca tema posibilitate reducerii procentului de 1,9% retinut agentiilor de turism ca fond de risc pana la 0,5%.

Imunizare la gripa

Gripa aviara nu a aconstituit un impediment in realizare studiului de catre WTTC, conform presedintelui Jean Baumgarten. El a caracterizat situatia ca un "infodamage".

"Turismul a trecut peste tot prin momente critice in ultimii 5 ani. Au fost tsunami, inundatii, Catrina, teroristi, dar a renascut mereu. Hong Kong-ul a inregistrat un profit enorm chiar dupa problemele cu gripa aviara.

Gripa aviara nu ar trebui sa impiedice lumea sa calatoreasca. Trebuie sa fii bine informat, sa fii pregatit, dar si sa calatoresti", a declarat Jean Baumgarten.

Ovidiu Marian a atras atentai ca numarul turistilor care au anuntat evitare Romaniei este nesemnificativ fata de cel vehiculat in presa.

"Cei care ne evita au alte motive precum lipsa conditiilor, deyechilibrul raportului calitate pret sau disponibilitatea unor operatori de a negocia tarife. N-as vrea sa punem gripa aviara paravan incapacitatii unora".

Investitii in turism de 1,5 miliarde de dolari in 2006

Investitiile in turism si calatorii in Romania se vor cifra la 1,5 miliarde de dolari in 2006, care vor reprezenta circa 7,2 la suta din investitiile totale de capital, potrivit studiului asupra turismului romanesc dat publicitatii de Consiliul Mondial al Turismului si Calatoriilor (WTTC).

Este vorba despre investitiile realizate in facilitati de turism, dar si in calatorii publice, personale si comerciale, echipament si infrastructura ale rezidentilor, companiilor de turism, agentii, precum si ale agentiilor guvernamentale.

In urmatorii 10 ani, contributia sectorului turism si calatorii la contul de investitii de capital din Romania este estimata sa creasca cu o rata medie anuala de 6,2 la suta in termeni reali.

Expertii WTTC prevad atat patrunderi mai mari de imprumuturi pe piata deoarece investitia de capital in turism si calatorii tinde sa fie ciclica, influentata de legaturi puternice la initiative de politici publice majore, dar si de evenimente importante precum dezastrele naturale.