Cultivarea soiei modificate genetic va fi interzisa, in Romania, incepand cu 1 ianuarie 2007. Conform specialistului pe probleme agricole din cadrul Serviciului de cercetare al Congresului (CRS) American, Charles E. Hanrahan, decizia Romaniei nu are la baza riscurile pe care le-ar aduce culturile, ci interese politice.

Testele facute arata ca soia modificata genetic nu este periculoasa. Decizia luata de autoritatile romane nu este bazata pe o evaluare stiintifica. Hanrahan e de parere ca hotararea se va schimba o data cu aderarea Romaniei la UE.

Multe tari membre UE, printre care Austria, Italia, Franta, Danemarca, Luxemburg sau Grecia, au interzis comercializarea produselor modificate genetic, in ciuda faptului ca au fost aprobate de Uniunea Europeana.

Acest fapt este datorat in mare parte atitudinilor diferite ale publicului. Consumatorii americani nu numai ca se tem mai putin de alimentele modificate genetic decat cei europeni, dar au mai mare incredere in propriile autoritati care reglementeaza siguranta alimentelor.

Europenii sunt mult mai prudenti in legatura cu schimbarile care au loc in producerea alimentelor pe care ei le consuma datorita unei serii de crize recente (boala vacii nebune, dioxina, febra aftoasa).

Cu toate ca UE nu poate sa faca o legislatie general valabila pentru toate tatile membre, fiecare stat are dreptul sa stabileasca pe plan intern modul in care culturile de organisme modificare genetic (OMG) pot coexista cu celelalte culturi, respectiv organice sau conventionale.

Avantajele biotehnologiei

Simplitatea si flexibiliattea productiei, productii medii mai mari, cresterea profitabilitatii prin cultivarea de bumbac, porumb si soia tolerante la ierbicide si reducerea utilizarii substantelor chimce in agricultura.

Dezavantajele biotehnologiei

Riscurile potentiale legate de toxicitate, alergii, stabilitatea genelor inserate si rezistenta acestora la anumite antibiotice, efecte legate de nutritie sau alte posibile efecte neintentionate.

Citeste articolul complet in Banii Nostri