Cu doar citeva zile inainte de periculoasa confruntare dintre Steaua si Rapid in Cupa UEFA, suporterii dinamovisti au demonstrat la Constanta unde se poate ajunge cu violentele. Agentia Reuters a facut din incidentele de la Constanta un eveniment international.

Meciul Farul-Dinamo a aparut in fata fanilor de dupa o perdea de suspiciuni care vizau corectitudinea partidei si a ramas in memoria tuturor ca un razboi echilibrat pe gazon si oribil in tribune.

La doar o zi dupa infiintarea Comisiei Antiviolenta in Sport si cu doar citeva zile inainte de meciul cu grad ridicat de risc Rapid-Steaua, suporterii „ciinilor" care si-au insotit echipa la Constanta au avut parte de o seara de cosmar la care si-au adus si ei contributia.

Dupa o bataie ca-n filme, cu scaune aruncate in jandarmi si scutieri, aproape 400 de fani au fost evacuati din peluza, multi dintre ei plecind spre Bucuresti cu arcadele sparte in urma interventiei brutale a trupelor de jandarmi.

Ciinii si vardistii

Mihnea Ionescu, unul dintre liderii galeriei dinamoviste, a reconstituit sirul evenimentelor. „La intrarea pe stadion, doi dintre oamenii nostri le-au propus jandarmilor care ne controlau sa ii lase primii pe cei care duceau betele de la steaguri si bannerele. «Ce, ma, cine sinteti voi sa ne invatati cum sa ne facem treaba?», au raspuns jandarmii.

Cei doi dinamovisti au replicat, dupa care au fost imbrinciti spre o duba. Acolo au fost batuti crunt si eu, personal, am reusit sa ii scot dupa inceperea meciului. Am ajuns toti trei in tribuna si acolo ceilalti suporteri au luat foc atunci cind i-au vazut plini de singe. Au rupt scaune si au aruncat in jandarmi, dupa care au inceput bataile si evacuarea", a povestit Mihnea Ionescu.

Dupa evacuarea fanilor lui Dinamo, galeria constanteana a avut un lung recital de scandari obscene, fara a avea parte de acelasi tratament care a fost aplicat oaspetilor.

Bastoane fara discriminari

Brutalitatile jandarmilor au fost incredibile, nici suporterele venite de la Bucuresti nefiind ocolite de violente. O femeie a lesinat in tribuna cind un om al legii a lovit-o in cap pe fiica acesteia, iar un fan dinamovist a fost internat la spitalul din Calarasi in urma loviturilor primite de la jandarmi.

Un altul a fost cusut la arcada de medicul lui Dinamo inainte de meci, iar la evacuarea peluzei a fost lovit de un alt jandarm.

Ironii de chestor

Conducatorii oaspetilor au fost blocati vreme de aproape o jumatate de ora in tribuna oficiala de 200 de suporteri constanteni. Nicolae Badea si Gigi Netoiu nu au putut parasi tribuna oficiala si au asteptat ingrijorati calmarea spiritelor. Mai inspirat, Cristi Borcea plecase cu un sfert de ora inainte de golul salvator al lui Iannis Zicu.

Sechestrat si el de furia dobrogenilor, chestorul MI Cornel Dinu a ironizat un grup de ofiteri de jandarmi: „Daca tot va da statul hainele astea, ca sa va deosebim de oamenii cumsecade, de ce nu-i arestati pe huligani?" •

Reuters: „Lunga istorie de violente"

Dupa ce Romania a tinut prima pagina a ziarelor internationale gratie performantelor obtinute in Cupa UEFA, fotbalul autohton isi face si reclama negativa, gratie violentelor dintre suporteri si jandarmi. Agentia Reuters a relatat despre incidentele de la Constanta: „Aproximativ 500 de suporteri ai formatiei Dinamo s-au ciocnit cu politia pe strazile din preajma stadionului.

Zece politisti au fost raniti si trei fani, printre care o fata de 18 ani, au fost pentru scurt timp spitalizati". Articolul agentiei de presa se incheie cu o sentinta, punind o stampila fotbalului autohton: „Fanii tuturor celor trei echipe bucurestene - Dinamo, Steaua si Rapid - au o lunga istorie de violente si contraventii publice".

S-au inchis portile la Dinamo-Steaua

Intrunita de urgenta dupa incidentele violente de la partida Farul-Dinamo, Comisia de Disciplina a FRF a suspendat terenul bucurestenilor pentru doua etape, clubul din Stefan cel Mare fiind sanctionat si cu o amenda de 2.000 de euro. Astfel, pentru prima data in istorie, eternul derby Dinamo-Steaua, programat in etapa a 21-a, se va disputa cu portile inchise.

„Decizia este nedreapta pentru ca nu noi am organizat deplasarea. Primul responsabil este clubul organizator. Se spune clar in regulament. Mai mult, intr-un fel s-au purtat cu suporterii lui Dinamo si in altul cu cei care au stat o ora si jumatate pe stadion si au scandat trivialitati.

Au fost provocari care nu aveau legatura cu clubul Dinamo", a rabufnit Gigi Netoiu, directorul general al „ciinilor". De cealalta parte, Farul a scapat cu un avertisment si o amenda de 1.500 de euro. Ambele cluburi au la dispozitie cinci zile pentru a face apel.

Citeste articolul complet in Cotidianul