La trei ani de la interventia militara americana in Irak, opozitia Rusiei fata de acest razboi, menit sa scape lumea de amenintarea reprezentata de regimul lui Saddam Hussein, nu ii lasa pe oficialii de la Pentagon sa doarma linistiti.

Recent, armata americana a declasificat o serie de documente care arata ca Moscova nu numai ca nu a dorit declansarea razboiului, dar a si informat regimul Saddam despre planurile de lupta ale comandamentului american.

Dezvaluirile au fost facute intr-un moment in care pe masa Consiliului de Securitate al ONU sta de mai multe zile un alt dosar fierbinte, cel iranian, iar cei cinci membri permanenti ai forului (SUA, Rusia, Franta, Marea Britanie, China) nu au ajuns inca la un punct de vedere comun in privinta sanctionarii Teheranului, acuzat ca incearca

sa produca arma nucleara. Si acum, ca si in cazul Irakului, americanii vor masuri dure impotriva iranienilor, in timp ce rusii nu vad rostul unor sanctiuni.

Dar dezvaluirile despre o colaborare militara stransa si tactica intre Rusia si un dusman al SUA ar putea afecta pe termen lung relatiile dintre Washington si Moscova, cordiale mai mult la nivel de declaratii.

Raportul de 210 pagini a fost realizat de statul major american pe baza discutiilor cu zeci de lideri irakieni si a sute de documente gasite la Bagdad. Astfel, doua documente irakiene se refera la informatiile privind planurile de razboi americane, transmise de Moscova lui Saddam Hussein prin intermediul ambasadorului sau la Bagdad.

Citeste articolul complet in Gandul