Pe cand abia implinise 95 de ani, Tamara Cernasov i-a facut o surpriza de proportii nepotului Adrian Nastase: a achitat tavanul fals din otel, imbracat in lemn masiv, adus din Italia pentru imobilul din strada Zambaccian. Plata s-a facut din alt cont deschis pe numele Tamarei Cernasov, dar la care avea acces avocata Marieta Anastasescu.

Incet, incet se dovedeste ca mai toate bunurile imobile sau nu ale familiei Nastase au fost platite de matusica nonagenara, cea care s-a apucat de nenumarate tranzactii imobiliare cand a ajuns la o varsta venerabila, de peste 90 de ani.

Nastase, nepotul norocos

O parte din materialele aduse din Italia, de firma Vertcon, pentru finisarea blocului din strada Muzeul Zambaccian 16 a fost achitata de Tamara Cernasov, matusa celui mai norocos nepot, Adrian Nastase.

Aflata sub influenta Irinei Jiana, societatea bacauana a importat tavanul din otel, care a fost montat de firma Tino Sana SNC din Italia.

Din informatiile noastre, compania italiana a avut si alte lucrari in strada Zambaccian, cum ar fi mobilierul incastrat, dar singura factura ce atesta acest lucru a fost facuta pentru cei 80 de metri patrati de panouri din otel pentru tavanul fals imbracat in lemn masiv.

Achitarea notei de plata nu a fost facuta nici de constructorul Vertcon si nici de familia Nastase, beneficiara constructiei, ci de matusa Tamara, care nu a aparut niciodata in vreun document ca proprietara in imobil.

Astfel, in 2003, venerabila Cernasov a transferat 3,2 miliarde de lei vechi (aproximativ 100.000 de euro) catre Vertcon SA, intermediarul comenzii pentru tavanul fals adus si montat de Tino Sana SNC.

Actiunea bancara a fost dirijata de avocata Marieta Anastasescu, cea care semneaza ordinul de plata prin care banii au fost transferati din contul Tamarei Cernasov in cel al societatii din Bacau.

Contul misterios de la HVB Bank

Urmarind afacerile in care a fost implicata, Tamara Cernasov pare ca a fost o persoana extrem de activa, chiar daca avea peste 90 de ani cand a inceput sa dezvolte tot felul de investitii.

Unul dintre conturile deschise cu banii sai pe numele Danei Nastase la HVB Bank, fosta Banca Austria Creditansalt Romania SA, a ajuns obiect de studiu pentru Oficiul National de Prevenire si Combatere a Spalarii Banilor.

Este vorba de tranzactia de 400.000 de dolari, suma despre care familia Nastase spune ca provine din bijuteriile cumparate de Alexandru Bittner de la matusa Tamara, si care a fost depusa de Sorin Tesu. Reamintim ca Tesu nu este un personaj anonim ce a facut un serviciu Danei Nastase, ci a ocupat pozitia de sef de cabinet al sotului acesteia, premierul Adrian Nastase.

Desi a fost deschis de Daniela Nastase, matusa Tamara era si ea imputernicita sa umble la "pusculita".

Cat despre contul deschis pe numele Tamara Cernasov, din informatiile obtinute pana acum, acces la sumele depuse in depozitul bancar de la HVB Bank a avut doar avocata Marieta Anastasescu, nu si Dana Nastase.

Citeste articolul complet in EVZ