Adrian Nastase l-a sunat pe Ion Iliescu, vineri dimineata, ca sa i se planga ca fidelii sai au inceput sa fie vanati si exclusi din partid. Nastase l-a rugat pe Iliescu sa faca ceva ca sa-i salveze "aripa", dandu-i de inteles ca a renuntat sa mai plece din partid.

Iliescu i-a spus ca nici nu avea rost sa dezerteze, deoarece s-ar fi "sinucis" politic la Dan Voiculescu.

Ca raspuns la solicitare, Iliescu a iesit, vineri seara, pe TV, pentru a condamna "metodele cazone, bagarea pumnului in gura si excesul de zel" din cateva organizatii "care i-au chemat la ordine pe cativa pentru ca au exprimat niste pareri neortodoxe". "Partidul nu este o cazarma! Nu cu cnutul (biciul, n.n.) se croieste un partid.

Asemenea mentalitati sunt nedemocratice si periculoase", a accentuat Iliescu.

La momentul acestui apel, situatia era urmatoarea in gruparea pro-Nastase: Zamfir Dumitrescu si Eugen Bejinariu isi dadusera demisia, Mugurel Sarbu fusese exclus de filiala Sebes-Alba, Ioan Timis urma sa fie exclus sambata dimineata, Teodor Nitulescu – luni dimineata, iar Rovanei Plumb i se ceruse excluderea din PSD de

catre "un grup de femei" din mai multe filiale. Sambata dimineata a avut loc reuniunea filialei hunedorene a PSD, unde cazul "Ioan Timis" figura pe ordinea de zi. O singura persoana a sustinut retragerea sprijinului politic, asa ca Timis a ramas in partid.

El a spus, dupa sedinta, ca ceea ce l-a salvat a fost "interventia publica a lui Ion Iliescu" si atentia sporita a presei fata de subiectul excluderilor. Timis a dat asigurari ca va sustine, in continuare, platforma Nastase.

Sambata dimineata, dinspre PSD aparuse zvonul, preluat de o agentie de stiri, ca Rovana Plumb ar urma sa fie exclusa, intr-o sedinta a PSD Bucuresti, convocata pe picior de Marian Vanghelie si Aura Vasile, lucru imposibil de realizat, deoarece Rovana Plumb face parte din organizatia din Valcea.

Sedinta a avut loc, dar, oficial, s-a discutat "despre actiunile de Paste".

Mai mult, 13 organizatii de femei au injghebat o contramanifestatie de sustinere a Rovanei, in replica la actiunea pesedistelor din Bistrita, care, alaturi de colegele lor din alte trei filiale, ii cerusera, vineri, capul pentru ca are pareri ostile conducerii.

Planul de evadare al lui Nastase, deconspirat de deputatii Iordache Baesu si Mitrea

Potrivit unor surse din partid, Adrian Nastase ar fi sunat, saptamana trecuta, organizatie cu organizatie, pentru a forma un "grup masiv" cu care sa plece la PC.

Cativa dintre cei contactati au acceptat sa vorbeasca public despre oferta. Deputatul de Olt, Florin Iordache: "Am avut o discutie cu Adrian Nastase care a propus sa plecam la PC mai multi parlamentari.

A argumentat ca avea in vedere trecerea unui grup mai mare de parlamentari la PC si apropierea formatiunii politice respective de Internationala Socialista". Deputatul de Vrancea, George Baesu, suspendat la inceputul anului din PSD pe sase luni pentru ca l-a atacat pe Marian Oprisan, a fost sunat, de asemenea de Nastase.

"Am facut parte dintre cei invitati la o discutie in vederea trecerii intr-un numar cat mai mare la PC, astfel incat, in viitor, sa putem face politica viitorului partid".

Secretarul general al PSD Miron Mitrea sustine si el ca detine informatii conform carora Adrian Nastase i-ar fi sunat pe liderii PSD Constanta si din alte judete pentru a merge impreuna la Partidul Conservator, transmite corespondentul Mediafax.

„Eu cred ca domnul Voiculescu este un politician abil si nu cred ca s-ar fi multumit sa primeasca in partid un numar neinsemnat de PSD-isti", a declarat, duminica, Miron Mitrea, intr-o conferinta de presa la Constanta.

Salvatorul a raspuns la S.O.S.

Ion Iliescu a explicat, vineri seara, la Antena 3, ca motivul pentru care se afla acum la timona PSD este urmare "a unei chemari, un S.O.S" de a reveni intr-o "pozitie mai activa". Iliescu n-a spus cine l-a chemat, dar considera utila prezenta sa in prima linie, pentru ca poate sa joace un rol de mediator intre toate aripile.

Iliescu stie unde se afla "radacina raului si a slabiciunilor" din PSD: partidul a fost transformat, intre 2000-2004, "intr-o anexa a guvernului" de un Nastase care este "principalul responsabil pentru toate aceste devieri, pentru aceste degradari ale vietii si activitatii politice ale PSD".

In plus, Nastase mai are si "o problema de credibilitate", plus "chestiuni cel putin stridente pentru un lider social-democrat, inclusiv imaginea casei sale".

Nastase este, insa, "util" partidului, desi Iliescu nu stie deocamdata unde sa-l plaseze in viitorul PSD, pe care l-a si desenat: o conducere mai putin stufoasa (un Consiliu National de 150 de membri, nu de 500, care sa se reuneasca trimestrial, vicepresedinti mai putini etc.) si lideri "care nu au vulnerabilitati, care sa nu fie santajabili".

La Bucov, Bratescu-Voinesti si Hogas i-au reunit pe Iliescu, Geoana si Nastase

Surpriza maxima: Adrian Nastase, Ion Iliescu si Mircea Geoana s-au aflat, duminica, la Bucov, la dezvelirea statuilor scriitorilor Ioan Alexandru Bratescu-Voinesti si Calistrat Hogas, in Parcul Memorial „Constantin Stere", situat langa Ploiesti.

Daca platformele ideologice n-au reusit sa-i aduca laolalta pe cei trei lideri, iata ca doua busturi impietrite au strans fostii si actualii conducatori ai PSD.

Liderul PSD Mircea Geoana a apreciat, in acest decor sobru, ca PSD va organiza cu siguranta un congres extraordinar al partidului, in cazul in care vor fi alegeri anticipate, transmite corespondentul Mediafax.

Citeste articolul complet in Gandul