Liderii organizatiei patronale din industria alcoolului (GARANT) avertizeaza ca taxa pe viciu "va duce la cresterea pretului pe hectolitrul de alcool pana la 800 de euro - unul dintre cele mai mari preturi din cadrul UE".

Presedintele GARANT, Romulus Dascalu, spune ca litrul de vodca, la pretul actual de 12-13 RON, ar putea ajunge la 19-20 RON, dar deocamdata "nimeni nu e in masura sa ne explice cum anume se va aplica taxa pe viciu".

In plus, nivelul de taxare din Romania "va conduce la o depasire semnificativa a gradului de fiscalizare a bauturilor alcoolice din Uniunea Europeana".

In consecinta, membrii GARANT au sesizat Curtii Constitutionale neconstitutionalitatea taxei pe viciu si asteapta raspunsul de la Inalta Curte de Casatie si Justitie pe data de 28 martie.Reprezentantii Comisiei Europene si-au exprimat recent ingrijorarea cauzata de faptul ca taxa de viciu se va aplica numai

persoanelor juridice, in timp ce persoanele fizice si asociatiile familiale nu au obligatii sa plateasca aceasta noua taxa.

Bidoanele de lapte, transformate in cazane de tuica

"Doar 32-33 de firme romanesti active in industria alcoolului si a bauturilor alcoolice (o treime) indeplinesc conditiile pentru a se integra cu produsele lor pe piata Uniunii Europene la 1 ianuarie 2007", a mai anuntat Romulus Dascalu.

Citeste articolul complet in Adevarul