Pentru cei care isi doresc o alta destinatie decat tarile exotice, calduroase si pline de aceleasi povesti si imagini pe care cu siguranta le-au auzit deja de la norocosii care au ajuns primii acolo, tarile nordice ar putea fi o optiune interesanta.

In definitiv, cine ar alege tinuturile scandinave, inghetate mereu si aparent atat de neprietenoase, daca ar avea ocazia sa ajunga intr-un tinut cald ? Dar aceste tari necunoscute de multi ofera enorm turistilor care isi doresc sa le cunoasca, Norvegia fiind doar una dintre ele, dar si cea mai interesanta si fascinanta.

Nu intamplator Norvegia se numara printre tarile considerate adevarate comori ale lumii prin numarul mare de situri incarcate de istorie, care marcheaza rolul jucat de acestea in istoria lumii.

Sunt nenumarate obiectivele turistice care trebuie vizitate in aceasta tara. Unul dintre cele mai importante este biserica din lemn din Urnes, plasata in superbul decor natural de la Sogn og Fjordane. A fost construita in secolul XII-XII si este un exemplu extraordinar de arhitectura scandinava traditionata, reunind elemente de arta celtica, traditii vikinge si structuri romane.

Bryggen, vechiul debarcader din Bergen, este o marturie a importantei pe care a avut-o orasul in cadrul imperiului comercial al Ligii Hanseatice din secolele XIV-XVI. Mai multe incendii, ultimul avand loc in 1955, au distrus partial sau total vechile case din lemn, dar in mod miraculos o buna parte a orasului s-a pastrat.

Majoritatea celor 58 de cladiri sunt in prezent folosite ca ateliere de catre artistii locali.

Istoria localitatii Roros, inconjurata de munti, are stransa legatura cu exploatarea minelor de cupru, deschise in secolul XVII si folosite pentru 333 de ani, pana in 1977. Reconstruit in intregime dupa ce fusese distrus in 1679 de trupele suedeze, orasul are aproximativ 80 de case din lemn, majoritatea inconjurand ample curti.

Multe si-au pastrat fatadele din trunchiuri groase, inchise la culoare, care dau localitatii un aspect medieval.

Desenele rupestre de la Alta Fjord, in apropiere de Cercul Arctic, sunt ultimele marturii ale unei asezari care a existat acolo intre 4200-500 i.e.n. Miile de picturi si gravuri in piatra ne ajuta astazi sa intelegem cu traiau cei din tinuturile nordice cu mii de ani in urma.

Fiordurile Geirangerfjord and Neroyfjord din vestul Norvegiei, despartite de 120 de km, fac parte din ansamblul de fiorduri care se intind de la Stavanger la Andalsnes. Cele doua fiorduri, doua dintre cele mai lungi si mai adanci din lume, sunt considerate de specialisti si turistii care au avut sansa de a le vedea ca unele dintre cele mai frumoase peisaje.

Cei care isi doresc sa viziteze Norvegia trebuie sa isi procure inainte de orice un ghid turistic, iar guvernul norvegian, constient de potentialul turistic al tarii, acorda atat de multa atentie acestui domeniu, incat un astfel de ghid poate avea cateva sute de pagini, surprinzator de multe pentru o tara totusi destul de mica.

Nu trebuie sa uitati ca pentru un turist preturile pot parea destul de mari, dar pentru o vacanta de neuitat un astfel de sacrificiu material ar trebui sa fie usor de acceptat. Pentru a nu va rataci, este util un plan al excursiei norvegiene. Puteti sa incepeti din Bergen, cel mai bun oras pentru cei care de abia au pasit pe pamantul fiordurilor.

Portul si Orasul Vechi sunt fascinante, iar istoria locurilor poate fi retraita prin intermediul colectiilor din muzeele locale.

Din Bergen puteti calatori cu autobuzul sau trenul, avand sansa de a admira peisaje superbe. Cel mai bine este sa alegeti insa o calatorie pe mare, ocazie cu care veti putea vedea fiordurile mult mai bine. Ajunsi la Oslo veti constata ca desi este capitala tarii si orasul cel mai populat, nu ofera prea multe atractii turistice.

Exceptiile notabile si care nu trebuie pierdute sunt Muzeul Edvard Munch si Vikinskiphuset (Muzeul Barcilor Vikinge).

Apoi puteti merge la Stavanger, un oras modern care a pastrat o portiune de oras vechi, unde o plimbare va va aduce cu sute de ani in trecut, apoi Trondheim si in final Tromso.