Ministerul Agriculturii elaboreaza un set de masuri care sa permita controlul mai eficient al culturii de soia in anul 2006, in conformitate cu reglementarile in vigoare din Uniunea Europeana si cu decizia guvernului din ianuarie 2006 prin care se interzice cultivarea soiei modificate genetic in Romania.

In conformitate cu prevederile Ordonantei de Urgenta nr. 195/2005, Art.87, lit.c si pentru a asigura trasabilitatea productiei obtinute, la nivelul Ministerului Agriculturii, se elaboreaza un act normativ in care sunt prevazute conditii specifice pentru cultivarea organismelor modificate genetic (OMG).

Astfel, cultivatorii de organisme modificate genetic (OMG) trebuie sa fie autorizati de catre directiile pentru agricultura si dezvoltare rurala judetene iar culturile de soia modificata genetic sa fie inregistrate de acestea, informeaza un comunicat al Ministerului Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale.

De asemenea, infiintarea culturii se va face numai cu samanta certificata oficial, iar in timpul perioadei de vegetatie culturile de soia vor fi controlate de catre reprezentantii organelor abilitate de control, in vederea monitorizarii culturilor, precizeaza aceeasi sursa.