Numarul agresiunilor impotriva jurnalistilor ca si presiunile politice asupra institutiilor media au scazut anul trecut in comparatie cu 2004, se arata in raportul "Libertatea presei in Romania" si dat luni publicitatii. Totusi, numarul cazurilor de impiedicare a accesului la informatiile de interes public este in crestere.

Raportul "Libertatea presei in Romania", realizat in cadrul proiectului FreeEx si prezentat de Agentia de Monitorizare a Presei - Academia Catavencu, arata ca, in ansamblu, "piata de media romaneasca trece in prezent printr-un proces de restructurare si de consolidare, in principal datorita noilor contexte economice si politice dezvoltate dupa alegerile din 2004 si in perspectiva integrarii Romaniei la Uniunea Europeana".

O schimbare pozitiva petrecuta in mass-media in 2005 este reprezentata de scaderea "vizibila" a presiunilor politice asupra institutiilor de presa.

"Guvernul actual nu manifesta aceeasi obsesie pentru propria sa imagine ca cel anterior si nu da semne ca ar avea un plan de manipulare a presei in favoarea sa", se arata in raport.

Din pacate, dupa cum semnaleaza jurnalistii, situatia la nivel local nu s-a schimbat semnificativ. In unele regiuni, singurele schimbari constau in inlocuirea membrilor administratiei cu oameni ai noii puteri.

Practici consolidate in timpul administratiei anterioare sunt inca folosite de numerosi politicieni sau de autoritatile locale, demonstrand o lipsa de intelegere si respect fata de rolul presei in societate.

Scaderea presiunii politice nu a ameliorat decat partial problema libertatii presei in Romania. Lipsa independentei editoriale a jurnalistilor este mentionata in numeroase rapoarte internationale si de catre un numar mare de jurnalisti.

Conform AMP, una dintre cele mai mari probleme cu care se confrunta media romaneasca este procesul prin care oamenii de afaceri si politicienii preiau controlul asupra institutiilor media si le folosesc pentru propriile interese politice sau economice, in dauna dreptului cetateanului la informare corecta.

Un punct pozitiv semnalat de FreeEx il constituie scaderea numarului de agresiuni si amenintari la adresa jurnalistilor fata de anul 2004. Totusi, au existat si in 2005 agresiuni.

Cameramanii si fotoreporterii au fost tinta predilecta a acestor agresiuni, "in unele cazuri chiar sub ochii unor politisti pasivi", arata raportul.

Cea mai grava agresiune a avut loc in luna noiembrie, cand un cameraman al TVR a fost batut grav de suporterii unei echipe de fotbal.

Totusi, impiedicarea accesului la informatiile publice de catre administratie si institutiile publice la toate nivelele ramane una dintre cele mai frecvente incalcari ale drepturilor jurnalistilor.

Principala problema ramane mentalitatea autoritatilor care trebuie sa inteleaga spiritul legii accesului la informatiile publice si sa o aplice conform prevederilor sale.

In 2005 s-a inregistrat un numar semnificativ de cazuri in care autoritatile au refuzat sa ofere informatii publice sau au retras acreditarile jurnalistilor, incalcandu-se prevederile legale.

Jurnalistii si institutiile media continua sa fie hartuite, tarate in tribunale in procese civile si penale. n 2005, am inregistrat un singur caz de sentinta penala definitiva impotriva unui jurnalist.

Noul ministru al Justitiei a redactat un nou proiect de Cod Penal, care propune eliminarea insultei si a calomniei din randul infractiunilor, ca si a altor articole referitoare la defaimare care limiteaza libertatea de exprimare.

Din nefericire, considera AMP, ministrul nu pare sa se bucure de suficient sprijin politic in acest demers, dupa cum demonstreaza dezbaterile din cadrul comisiilor de specialitate din Parlament.

Situatia radioului si a televiziunii publice constituie in continuare o problema. Desi exista semnale care indica o scadere a presiunii politice, vulnerabilitatea fata de eventuale asemenea presiuni nu a fost redusa prin modificarea cadrului legal.

In timpul campaniei electorale din 2004, Alianta DA a promis reformarea radioului si a televiziunii publice.

Pana in prezent insa, vechea lege nu a fost inlocuita, desi mai multe proiecte de lege au fost dezbatute in cursul anului trecut.