Consiliul de Administratie al Bancii Nationale a Romaniei a hotarat sa mentina neschimbata, la 8,5 la suta, rata dobanzii de politica monetara a Bancii centrale.

Pe de alta parte, pentru acest an, BNR doreste continuarea sterilizarii substantiale a excesului de lichiditate de pe piata monetara prin intermediul operatiunilor de piata.

Anuntul a fost facut, luni, la o conferinta de presa, de guvernatorul BNR, Mugur Isarescu. El a reafirmat angajamentul Bancii de a a utiliza intregul set de instrumente pentru atingerea obiectivului dezinflatie pe termen mediu si consolidarii procesului de convergenta cu Uniunea Europeana.

In luna februarie a acestui an, Banca Nationala a Romaniei a majorat rata dobanzii de politica monetara de la 7,5% la 8,5%, iar luni Consiliul de Administratie a hotarat mentinerea acestei rate la acest nivel.

Majorarea dobanzii de interventie conduce la cresterea ratei dobanzii pe care o da Banca Nationala bancilor si populatiei. Astfel bancile sunt incurajate sa plaseze bani la banca centrala. In acest fel BNR aduna leii din piata si-i tine. Urmarea acestui fapt este ca masa monetara in lei se reduce, aceasta generand o scadere a cursului pe celelalte valute care in final duce la scaderea inflatiei.

Pachetul de masuri de intarire a conditiilor monetare, din luna februarie, a determinat cresterea ratei dobanzii efective de sterilizare (aceasta situandu-se marginal peste 8 la suta fata de 6,72 la suta in ianuarie 2006).

Ratele de dobanda practicate la depozite de catre institutiile de credit in relatia cu clientii nebancari au crescut usor, in timp ce intensificarea concurentei intre banci pentru cote de piata a determinat reducerea in continuare a dobanzilor la creditele acordate de acestea.

Isarescu a mai evidentiat ca masurile de politica monetara si prudentiale adoptate anul trecut de catre BNR au determinat reducerea in continuare a dinamicii creditului in valuta, a carui pondere in creditul neguvernamental total a scazut la 52,3 la suta in luna ianuarie 2006, de la aproximativ 60 la suta in aceeasi perioada a anului 2005.

Intrebat despre sprijinul la care se asteapta din partea altor institutii in atingerea obiectivului de inflatie, Isarescu a precizat ca se asteapta la mentinerea restrictivitatii in domeniile fiscal si salarial.

"Ne asteptam ca restrictivitatea in domeniul fiscal dar si salarial sa fie mentinute si sa continue, in acelasi timp, masurile si programele de reforma structurala pentru atingerea tintei de inflatie din acest an. Aceasta a fost de fapt traiectoria pe care s-a creat toata politica asupra inflatiei", a precizat guvernatorul BNR.

Analistul financiar, Bogdan Baltazar a declarat pentru Hotnews.ro ca piata se astepta ca BNR sa mentina rata dobanzii de politica monetara.

"Lumea se astepta ca BNR sa mentina rata dobanzii de politica monetara. Daca ar fi crescut mai mult, aceasta ar fi generat ca un exces de fonduri sa vina spre Romania, atrase de dobanda inalta si asta ar fi creat o anumita instabilitate a leului", a declarat Bogdan Baltazar.

Baltazar este de parere ca hotararile luate astazi de catre BNR sunt corecte. Analistul financiar a precizat ca este de "bun simt" continuarea sterilizarii substantiale a excesului de lichiditate.

"Continuarea sterilizarii este foarte importanta pentru ca altfel dobanzile la lei s-ar fi prabusit si banii ar fi baltit in piata" a mai mentionat Bogdan Baltazar.

Pentru acest an, Banca Nationala a Romaniei are un obiectiv de inflatie de 5%, cu o variatie de plus minus un punct procentual. Anul trecut, inflatia a depasit intervalul de variatie anuntat de BNR, de 6,5-8,5%, in luna decembrie ajungand la 8,6%.

In luna februarie, expertii Misiunii FMI la Bucuresti au avertizat ca dezechilibrele macroeconomice au continuat sa se amplifice. Acestia au atentionat ca inflatia s-a mentinut la un nivel ridicat si au declarat ca este putin probabil ca reducerea inflatiei la nivelul tintei BNR de 5% la sfarsitul anului 2006 sa fie fezabila.

Misiunea a atras atentia si asupra politicii salariale din Romania, spunand ca este nevoie de o singura majorare anuala de venituri pentru angajatii din sectorul public, iar chelutuielile aferente sa fie incluse in buget.

Expertii au mai precizat ca salariile trebuie sa reflecte mai bine nevoile de pregatire profesionala, in caz contrar reprezentand numai cresteri exagerate ale fondului de salarii.