Directorul IMAS, Mircea Chivu, apreciaza ca PSD nu va mai scadea in sondaje mai mult de 23% decat daca se rupe. Intrebat de Andreea Pora unde s-au dus voturile pierdute de PSD, in emisiunea Romania la Raport de la MIX FM, sociologul a spus ca acestea s-au transferat in special la partidele noi, ca PNG si PIN, si in mica masura la PRM.

Mircea Chivu a explicat ca cele 23% din intentiile de vot ale PSD reprezinta de fapt nucleul electoratului al lui Ion Iliescu, care acum are din nou „un culoar bun".

[c:1:d]„Si din punctul de vedere al sustinerii populare, Iliescu are din nou un culoar bun. Electoratul dur al partidului este cam electoratul lui Iliescu. El nu s-a schimbat.

Este undeva aproape de cifra care reprezinta electoratul dur, nucleul dur al electoratului acestui partid, ceea ce inseamna ca acest partid, in afara eventualitatii unei sciziuni, nu ar mai putea scadea mult sub aceasta cifra", a comentat Mircea Chivu.

In urma sodajului realizat de IMAS, cel mai clar trend crescator s-a inregistrat la Partidul Noua Generatie. Mircea Chivu a constatat ca PNG a crescut in fiecare luna in aceiasi proportie in care PSD a pierdut voturi, partidul lui Gigi Becali depasind 5% in preferintele electoratului.

Un congres in PSD ar oficializa gruparile din interior

In emisiunea Romania la Raport, directorul IMAS, Mircea Chivu, a sustinut ca organizarea unui Congres extraordinat ar duce la scindarea PSD. Intrebat de Andreea Pora cat de eficienta crede ca este metoda pasilor inapoi, sociologul a spus ca aceasta nu a rezolvat si nu va rezolva nimic.

In opinia sa, un congres nu face decat sa oficializeze gruparile din interiorul PSD, iar ideea platformelor politice este doar un pretext pentru impunerea unor lideri.

[c:2:d]„Pentru PSD, in momentul acesta, organizarea unui Congres este un risc de sciziune majora. Nici un Congres in care sa se prezinte platforme nu este problema. De fapt, platformele vor fi niste pretexte pentru a impune niste lideri", sustine Mircea Chivu.

Noua platforma politica a gruparii lui Nastase nu exista

Ioan Timis recunoaste ca platforma politica invocata de gruparea lui Adrian Nastase nu exista. In emisiunea Romania la Raport de la MIX FM, deputatul PSD a afirmat ca sansele ca platforma sa fie realizata sunt din ce in ce mai mici. Cu toate acestea, el sustine ca adeptii unei noi platforme politice se vor bate si vor insista pana cand ideea va fi acceptata de majoritate.

[c:3:d]"Sa vedem acum daca vom mai reusi sa-l facem. Avem niste proiecte si niste intentii. Ati fi vrut sa fie gata intr-o zi? Nu se poate lucrul acesta. Si consumabil in public imediat. Posibilitatea e din ce in ce mai mica si poate mai reflectam asupra acestei chestiuni, dar nicidecum n-o scoatem din minte. Asta este ideea", a declarat Ioan Timis.

Congresul nu rezolva problema nemultumitilor

Seful Departamentului administrativ si de politici interne din PSD, Liviu Dragnea, sustine ca un congres nu rezolva problema nemultumitilor din partid. In emisiunea Romania la Raport de la MIX FM realizata de Andreea Pora, el a afirmat ca dupa un congres extraordinar se vor forma alte grupuri, care vor cere alte congrese.

[c:4:d]"Putem avea un congres extraordinar in care unii sa castige niste functii. Un congres, care da castig de cauza unei grupari, poate sa genereze dupa aia alt congres, pentru ca, dupa aia, se formalizeaza alt grup care colecteaza nemultumiti si stam din congres in congres", a afirmat Liviu Dragnea.