„Flutur e vindut mafiei lemnului". IPS Pimen, Arhiepiscopul Sucevei, il ataca dur pe ministrul Gheorghe Flutur, fostul sau aliat in lupta pentru dobindirea padurilor Sucevei, dupa ce a constatat ca nici acesta nu-i satisface dorinta de improprietarire.

In ultimii ani, in functie de deciziile luate la Guvern, IPS Pimen i-a atacat pe Nastase si Iliescu, l-a preamarit pe Nastase dupa ce a primit ceva hectare, l-a blestemat pe Iorgovan care l-a lasat fara ele si acum il afuriseste pe Flutur care in campania electorala a pledat pentru retrocedare, iar cind a ajuns la guvernare a uitat.

Vaznd ca nu isi primeste inapoi cele 192.000 de hectare de padure pe care le revendica conform Legii nr. 247/2005, Arhiepiscopia Sucevei si Radautilor se indreapta cu „glas de protest" asupra ministrului Agriculturii, Gheorghe Flutur, socotind ca el reprezinta principala piedica in calea retrocedarii.

Bucovineanul ajuns ministru cauta ura

„Iata ca, acum, bucovineanul ajuns ministru cauta cu ura si viclesug ascuns sa impiedice ca Biserica din Bucovina sa primeasca proprietatea confiscata de comunisti.

Am inteles, in cele din urma, citind in sufletul sau de om vindut mafiei lemnului, ca ar accepta retrocedarea, dar, atentie, frati romani, administrarea sa o faca o institutie a statului, Regia Nationala a Padurilor, adica statul sa administreze o proprietate a Bisericii", spune IPS Pimen, Arhiepiscop al Sucevei si Radautilor.

Acesta isi aduce aminte cum, in campania electorala, Flutur „tuna si fulgera impotriva PSD, condamnindu-l ca nu a retrocedat toata averea Bisericii si ameninta PSD citind blestemul lui Stefan cel Mare". Dar, ajuns la putere, Flutur „a uitat de promisiunea facuta... atunci cunostea regimul proprietatii, acum nu-l mai cunoaste".

Surprins si cu o cuta adinca pe frunte in timp ce citea declaratiile lui Pimen, Flutur spune cu un glas usor stingher ca nu comenteaza aceste afirmatii si ca nu s-a pus problema administrarii de catre stat ca si conditie a retrocedarii padurilor respective. „Eu nu vreau si nici nu pot sa dau ordin cuiva: da sub orice forma aceasta padure.

Inteleg ca e o problema juridica a statutului acestei fundatii, pe care trebuie sa o rezolve cu Comisia judeteana Suceava de fond funciar. Eu nu mai am nici o treaba ca ministru al Agriculturii", adauga ministrul.

Fundatia care aduce conflictul

Principala problema in retrocedarea padurilor catre Biserica este, in opinia ministrului Flutur, statutul fundatiei in numele careia s-a facut cererea de reimproprietarire, Fondul Bisericesc Roman Ortodox al Bucovinei.

„La nivelul anului 1948, in structura acelei fundatii, pe linga reprezentantii Bisericii, erau si reprezentanti ai Ministerului Cultelor, ai Ministerului Agriculturii precum si ai Justitiei care faceau parte din Consiliul de Administratie", spune Flutur. In conditiile in care Legea nr.

247 spune ca padurile trebuie retrocedate fostilor proprietari, oficialii statului nu accepta acum ca o fundatie cu structura diferita fata de cea din 1948 sa primeasca padurile.

Minuta care da dreptate Arhiepiscopiei

Vasile Lupu, avocatul Fondului Bisericesc Ortodox Roman al Bucovinei, il contrazice pe ministrul Flutur. „Inainte de 1948, Biserica era considerata institutie de drept public, care inseamna a lucra in numele statului. Fundatie de interes public inseamna cu totul si cu totul altceva si se infiinteaza prin hotarire de guvern.

Nu opreste nimeni Guvernul Romaniei sa declare Fondul Bisericesc Ortodox Roman al Bucovinei fundatie de interes public si putea sa o faca pina acum, pentru ca a mai facut cu multe fundatii din Romania asemenea lucrari", adauga Lupu.

Totusi, o minuta emisa in februarie 2006 de Autoritatea Nationala pentru Restituirea Proprietatilor (ANRP) si semnata de vicepresedintele Theodor Nicolescu stipuleaza ca actele prezentate in vederea retrocedarii „constituie o baza suficienta pentru solutionarea cererii de retrocedare a terenurilor proprietatea Fondului Bisericesc Ortodox Roman al Bucovinei".

Articol integral in Cotidianul