In Moldova, goana dupa terenuri forestiere a produs un miracol: copilasi de unul sau doi anisori au invatat brusc sa scrie. Astfel, intre doua reprize de supt biberonul, mai multi prichindei din zona Sucevei au gasit timp sa intocmeasca cereri de retrocedare a unor paduri.

Si asta pentru ca parintii lor nu mai aveau aceasta posibilitate, ei intrand deja in posesia a zeci de hectare de teren forestier, pe diverse cai mai mult sau mai putin legale. De exemplu, in comuna Izvoarele Sucevei, un caz aparte este cel al lui Ciprian Mechno, un copilas de un an si jumatate.

Ciprian „ a declarat" printr-o cerere olografa ca este mostenitorul bunicului sau Ioan Mechno, fara a dovedi acest lucru, „folosindu-se" doar de asemanarea numelui de familie.

Surprinzator sau nu, cererea a fost acceptata de Comisia Judeteana Suceava, in afara termenului legal de depunere, iar micutul Ciprian a fost pus in posesia suprafetei de padure cerute, primind chiar si titlu de proprietate pe numele sau.

Un alt caz miraculos este cel al Mihaelei si Nicoletei Faiciuc, doua surori de trei si sase ani. Micutele au reusit sa-l convinga pe fostul primar al comunei Izvoarele Sucevei sa le restituie doua hectare de padure.

Potrivit documentelor „depuse de cele doua surori" la dosarul de aprobare a reconstituirii dreptului de proprietate, fetitele au aceiasi parinti, dar, in schimb, au bunici diferiti, respectiv Nicolai Sebinschi si Dumitru Marincico. Nici unul nu are numele tatalui – Faiciuc.

Aceste exemple de copii precoce nu sunt izolate. In 1999, in urma unui control efectuat la nivelul Prefecturii Suceava, de catre Directia Silvica s-au depistat peste 468 de cazuri de improprietariri abuzive numai in comuna Izvoarele Sucevei. Dintre acestea, in peste 100 de cazuri s-a aplicat metoda „copiii precoce".

In acel moment, membrii comisiei Directiei Silvice Suceava au facut plangere penala la Parchetul de pe langa Judecatoria Campulung Moldovenesc impotriva fostului primar PSD al respectivei comune, Ioan Habur, pentru abuz in serviciu contra intereselor publice, fals si uz de fals.

In schimb, procurorii au retinut in sarcina primarului numai infractiunea de abuz in serviciu.

Articol integral in Gandul