Valoarea investitiilor straine directe, inregistrate in luna ianuarie, a crescut cu 199% fata de prima luna a anului trecut, pina la 699 de milioane de euro, dupa cum rezulta din datele provizorii centralizate de Banca Nationala a Romaniei, publicate ieri de Agentia Romana pentru Investitii Straine (ARIS).

In prima luna a anului trecut, Romania a atras investitii straine directe de 234 de milioane de euro.

Cresterea din 2006 nu a rezultat insa preponderent, ca urmare a afluxului de noi investitii straine, ci mai ales in urma investitorilor care au deja afaceri in Romania si au decis sa aloce bani mai multi pentru ele. Astfel, potrivit ARIS, cea mai importanta componenta a investitiilor straine directe a inclus imprumuturile acordate de companiile straine structurilor afiliate in Romania.

Acest indicator a inregistrat, in prima luna a anului in curs, un nivel de 384 de milioane de euro, adica 55% din volumul total al investitiilor. Profitul reinvestit de companiile straine a totalizat 178 de milioane de euro (25% din total), in timp ce participatiile la capital au insumat 137 de milioane de euro, adica 20% din total.

881 de noi firme

Conform Oficiului Registrului Comertului, in ianuarie s-au inregistrat 881 de companii noi, iar capitalul social subscris in societatile cu participare straina a fost de 105,6 milioane de euro, in crestere cu 26% fata de cifra inregistrata in aceeasi luna a anului trecut. Suma exprima aportul total al asociatilor la constituirea societatii si la majorarile de capital.

Pentru acest an, autoritatile au previzionat un nivel al investitiilor straine directe de pina la 6,2 miliarde de euro. In 2005, datele provizorii ale BNR au indicat investitii straine de 5,3 miliarde de euro, dar ARIS estimeaza ca nivelul revizuit va depasi sase miliarde de euro.