Alegerile parlamentare din Ucraina nu au adus nicio surpriza.

Sondajele facute la iesirea de la urne a alegatorilor anunta victoria "Partidului Regiunilor", condus de fostul premier Viktor Ianukovici, cu aproximativ 32 de procente, al doilea loc va fi ocupat de formatiunea "BIT" a fostului premier, Iulia Timosenko, cu 22-23 de procente, abia pe locul al treilea situandu-se "Ucraina Noastra", formatiunea care il sprijina pe presedintele Viktor Iuscenko.

Unul dintre rezultatele alegerilor a fost cresterea importantei partidelor mici, in calitatea lor de eventuali arbitri ai posibilelor coalitii. Cel mai important dintre acestea este Partidul Socialist Ucrainian (PSU), condus A.

Maroz, care, imediat dupa inchiderea urnelor, si-a anuntat disponibilitatea de a forma o coalitie impreuna cu "BIT" si "Ucraina Noastra" (UN). Cel mai probabil, potrivit propriilor declaratii, postul de premier si dreptul de a forma guvernul vor fi incredintate Iuliei Timosenko. "Poporul si-a ales premierul", a declarat aceasta.

"Trebuie sa ascultam glasul poporului si totul va fi in ordine", a completat Iulia Timosenko, inchizand orice discutie referitoare la o eventuala cedare a postului.

"Ianukovici sa se antreneze in opozitie"

Dupa ce, initial, reprezentantii partidului proprezidential si-au anuntat disponibilitatea de a forma o noua coalitie "portocalie", recunoscand pretentiile Iuliei Timosenko la rolul de lider al acesteia, ieri dimineata, Ucraina Noastra a cerut o perioada de "time-out", timp in care a avut loc Consiliul Politic al

partidului. In paralel, "BIT" si PSU nu au contenit sa-i preseze pe responsabilii UN cu scopul de a forta un acord cat mai rapid al presedintelui pentru a accepta desemnarea Iuliei Timosenko in postul de premier.

Astfel, cele doua formatiuni au anuntat finalizarea negocierilor privind acordul de coalitie, in timpul sedintei Consiliului Politic al UN.

Intr-un interviu acordat agentiei "Ria Novosti", Timosenko si-a manifestat increderea ca "sansa nu va fi ratata" si ca formarea noii coalitii portocalii este posibila in proportie de 99 la suta.

Aceasta a anuntat insa ca in noua sa guvernare nu va mai repeta greselile trecutului, atunci cand a condus un guvern a carui componenta nu a fost hotarata de ea.

Potrivit noii Constitutii, presedintele nu mai are dreptul sa numeasca premierul si nici sa numeasca ministrii, aceste competente revenind parlamentului si premierului desemnat. Singura parghie de presiune pe care o are presedintele este dreptul de a dizolva parlamentul, convocand astfel alegeri anticipate.

In acelasi interviu, Timosenko s-a declarat sceptica in legatura cu posibilitatea de dizolvare a Legislativului, declarand ca ar avea efectul unei "explozii atomice", ceea ce, "un presedinte inteligent nu ar face".

Articol integral in Adevarul