Intre doua cantece si doua pahare, Ludovic Orban face politica. Prestatia sa este insa asemenea speluncilor pe unde obisnuieste sa-si desfasoare talentele: jegoasa.

Ratacit printre liberali, Orban, un tabloid pe doua picioare, tine mortis sa se remarce prin limbajul suburban pe care il foloseste la adresa femeilor din politica. Toate sunt curve, spune el, ca un liberal autentic, promotor al valorilor europene, dovedind ca bordelurile ii sunt mai apropiate decat politica.

O asemenea atitudine ar revolta chiar daca ar fi vorba doar de cetateanul Orban. Individul este insa unul implicat si in administratie, ca reprezentant al bucurestenilor, si in politica mare, ca imagine a liberalilor. Pana acum, prea putine au fost vocile colegilor de partid care au dezavuat un asemenea limbaj de mahala.

Mai degraba ai crede ca si penelistii si-au frecat mainile de bucurie si au mormait satisfacuti: "Le-a zis-o!".

Din pacate, limbajul "suborban" este din ce in ce mai folosit pe scena politica. Intr-un fel se poate spune ca si aici Basescu a dat, la un moment dat, tonul, chiar daca stilul sau este total diferit de cel marlanesc al lui Orban si al altora ca el. In esenta, cele spuse sunt in aceeasi limba straina.

In 2000, Basescu spunea despre Nastase ca face politica cu fundul. Mai recent, in vara, a trimis-o pe Lavinia sandru pe Centura, pe vremea cand Orban era in turneu ardelean cu spectacolul cu Mot capitan. Nici PSD-ul nu s-a lasat mai prejos si l-a trimis dracului pe Stolojan cu turma lui, in anul 2004.

Dupa ce PSD a ajuns primul la destinatie, limbajul s-a colorat mai mult. Celebrele ziceri iliesciene cu golani si prostanaci, reluate de Mircea Geoana, au fost eclipsate de cugetarile celui care a fecundat Constitutia. "Criteriul de promovare in gasca lui Nastase era homosexualitatea", a spus, acuzator, Iorgovan, un alt butuc solid al politicii.

Acest stil de politica nu are nimic comun cu confruntarile adevarate la care se asteapta cetatenii. Ele nu sunt altceva decat un circ ieftin, menit sa intre pe spatiul unor emisiuni de doi lei, cu umor grotesc, dar nu vor reusi sa atraga pe nimeni spre politica.

Din fericire, la ultimele declaratii, reactia opiniei publice a fost vehementa si a aratat ca oamenii nu mai sunt dispusi sa asculte aberatii. Daca in campania electorala gradul de toleranta este mai mare, in timpul mandatului, oamenii iau aceste atacuri ca pe unele directe, la adresa lor.

Pe buna dreptate se intreaba cum gandesc politicienii despre ei, daca de colegii lor spun asa ceva. Sa dai tonul unor astfel de confruntari nu este altceva decat iresponsabilitate totala. Daca acesta este nivelul politicii, spre ea vor veni doar cei care stiu sa arunce cu laturi.

Adica oameni limitati intelectual, cu apetenta perversitatii, ridicati din mocirla societatii. Aproape ca iti vine sa il lauzi pe Vanghelie, care a facut eforturi sa invete conjugarea verbului "a fi", incercand sa-si acopere lacunele de educatie, sa-si depaseasca conditia.

Recitalul Orban aduce in discutie si conditia femeii la noi. Din pacate, dupa cele intamplate, Romania se va ridica cu greu la nivelul tarilor occidentale spre care aspira. Acolo, femeia chiar conteaza. si in politica.