Luni au fost lansate doua noi servicii de telefonie prin internet care abordeaza o noua tactica prin care vor sa se evidentieze pe piata deja aglomerata a solutiilor de acest fel.

Lycos, portalul detinut de compania de telecomunicatii spaniola Telefonica SA, a anuntat lansarea unei aplicatii pentru Windows care ofera apeluri gratuite PC-to-phone daca utilizatorul se inscrie la ofertele promotionale pentru carduri de credit ori la serviciul DVD al Netflix. Programul afiseaza de asemenea si bannere publicitare.

Utilizatorii care nu se inscriu la aceste oferte vor plati doar un cent pe minut pentru apelurile nationale, dupa ce isi epuizeaza cele 100 de minute gratuite initiale.

Unele companii europene care ofera servicii VoIP, precum Voipdiscount, ofera apeluri gratuite catre destinatii internationale ca Statele Unite. Acestea nu ofera insa numere gratuite pentru apelurile primite in Statele Unite, asa cum face Lycos.

Aplicatia Lycos Phone ofera de asemenea preview-uri ale filmelor, apeluri video PC-to-PC si mesaje text.

Cel de-al doilea serviciu vrea sa simplifice radical modul de efectuare a apelurilor pe internet.

Roman Scharf este co-fondatorul companiei Jajah, care a lansat un serviciu platit PC-to-phone in vara anului trecut. El a realizat repede ca utilizatorii erau atrasi de acest serviciu doar datorita faptului ca era ieftin si s-a ingrijorat de viitorul unui asemenea sistem, in conditiile unei concurente acerbe si a scaderii preturilor.

„Nu este bine daca ai un serviciu care este utilizat doar pentru ca este ieftin", spune Scharf. „Intotdeauna va exista cineva cu o oferta mai buna ca pret".

Drept urmare, compania a decis sa devina competitiva prin simplificarea modului de efectuare a apelurilor.

Utilizatorii trebuie sa acceseze site-ul companiei si sa indice doua numere de telefon – numarul lor propriu si numarul pe care doresc sa il apeleze. Serviciul apeleaza numarul solicitat si dupa ce persoana apelata raspunde apeleaza si celalalt numar.

Daca se raspunde apelului, Jajah conecteaza cele doua numere.

Nu este necesara instalarea de software ori atasarea unui microfon la computer, iar serviciul nu este restrictionat doar la Windows. Apelul se realizeaza intre cele doua telefoane, site-ul Jajah fiind intermediarul. Apelurile internationale costa 1,9 centi pe minut, iar cele nationale 1,7 centi pe minut.

O versiune beta a serviciul este online din luna februarie, numarul utilizatorilor apropiindu-se de un milion, conform lui Scharf.