Israelienii au inceput sa voteze, marti dimineata, in alegerile legislative pentru a-si desemna 120 de deputati din Parlament care ar putea schimba harta politica a tarii.

La ora locala 12.00, rata de participare era de 21,7%, putin mai scazuta fata de anul 2003, anunta Comisia Electorala. Scrutinul care se desfasoara in conditii de securitate maxima de teama unor posibile atentate palestiniene are loc pana la ora 20 GMT, ora 23, ora Romaniei.

Presedintele Moshé Katzav a facut apel la cei 5 100 000 de alegatori „sa-si indeplineasca obigatia civica, sa nu piarda aceasta ocazie" si sa voteze. „Aceste alegeri sunt cele mai importante din istoria tarii", a adaugat Katzav.

Armata voteaza deja de doua zile cu ajutorul urnelor volante transportate pana la cele mai indepartate baze militare. Trimisii oficiali ai statului Israel, diplomati si reprezentanti ai Agentiei evreiesti Sohnut au votat deja la consulatele din strainatate.

Sondajele de opinie sugereaza ca noul partid centrist pe care Ariel Sharon l-a format, Kadima, are sansa sa castige atat in fata formatiunii politice Likud, de dreapta, cat si in fata Partidului Muncii, de stanga.

Potrivit ultimelor sondaje, Kadima, fondat de Sharon aflat in coma din 5 ianuarie un urma unui puternic atac vascular, aflat acum sub conducerea premierul interimar Ehud Olmert, ar obtine 34 de mandate de deputat in Parlament, in ciuda scaderii in sondaje spre sfarsitul campaniei electorale.

Raprtul de forte poate fi ins, rasturnat, deoarece 22% dintre alegatori sunt indecisi cu cine voteaza.

Scrutinul desfasurat marti ar fi trebuit sa aiba loc initial in noiembrie 2006 dar a fost devansat dupa ce Sharon a plecat din partidul Likud si a urmat dizolvarea Knesset-ului in noiembrie 2005.