Directia Nationala Anticoruptie l-a pus oficial sub acuzare, marti, pe Ionel Mantog, secretar de stat pe probleme de minerit in Ministerul Economiei, pentru infractiuni privind fapte de coruptie, informeaza surse judiciare.

Ionel Mantog a luat act, marti, de acuzatiile ce i se aduc, infractiuni prevazute de Legea 78/2000 privind fapte de coruptie.

Mai multi directori si lideri de sindicat ai fostei Companii Nationale a Lignitului Oltenia, intre care si actualul secretar de stat in Ministerul Economiei si Comertului, sunt banuiti de coruptie dupa ce au cumparat, la preturi derizorii, locuintele persoanelor care urmau sa fie stramutate din cauza lucrarilor miniere ce urmau sa se efectueze.

In schimbul gospodariilor, unitatile miniere au construit noilor proprietari vile de lux in cartierul Primaverii, de la marginea municipiului Targu-Jiu. Vila lui Ionel Mantog este trecuta pe numele sotiei sale, care este judecator la Tribunalul Gorj.

Dosarul s-a aflat initial la Parchetul de pe langa Curtea de Apel Craiova, contine 76 de volume, iar ancheta vizeaza infractiunea de abuz in serviciu si infractiuni conexe faptelor de coruptie.

Sistemul prin care oameni "bine informati" primeau statut de stramutat a fost pus in aplicare incepand din anul 2000. Compania Nationala a Lignitului Oltenia propunea clientelei doua locuri pentru a le construi case: langa Tg.-Jiu, in cartierul Primaverii sau la 15 km de municipiu, in localitatea Cornesti.