Sedinta de astazi cu siguranta a scos bursa din amorteala, investitorii au avut parte de un dus rece dupa atatea zile de apatie. Au sosit vestile asteptate atat de la Tribunalul Bucuresti (luni seara) cat si de la Camera Deputatilor (marti, la orele amiezii).

Vestile bune de la tribunal in ceea ce priveste ancheta Rompetrol au aruncat in aer cursul actiunilor RRC, in timp ce aprobarea ordonantei privind extinderea limitei maxime de 1% la SIF-uri a provocat prabusirea acestora si, dupa cateva minute, suspendarea de la tranzactionare de catre Bursa.

Sedinta a fost asadar una agitata, iar lichiditatea nu avea cum sa ramana la cotele modeste din zilele trecute. S-au derulat tranzactii in valoare de peste 47 milioane RON, iar indicii bursieri au inchis pe minus, singurul care a scazut in adevaratul sens al cuvantului fiind BET-FI, cu un minus de 9%.

Ordonanta in cauza (nr. 41/2005) este exact ordonanta emisa de Guvern in iulie anul trecut, prin care se ridica pragul maxim de detinere la SIF-uri de la 0,1% la 1%, prin introducerea unui nou articol in Legea 297, a pietei de capital.

Insa pe parcurs a aparut o modificare, Comisia pentru buget, finante, banci din Camera Deputatilor modifica acel articol, in sensul extinderii limitei maxime de 1% si la persoanele care actioneaza in mod concertat.

Astfel, aprobarea in actuala forma a ordonantei aparea in ochii investitorilor ca un element de scadere a cotatiilor SIF-urilor, cei care actioneaza in mod concertat fiind obligati sa vanda actiuni pana ajung la plafonul maxim de 1%, deci se contura posibilitatea unei oferte sporite de actiuni in piata.

Insa nu trebuie uitat faptul ca aceasta ordonanta ridica totusi pragul maxim la 1%, iar daca nu era votata se intrezarea deja posibilitatea revenirii la vechiul prag, de 0,1%. Dar efectul negativ s-a propagat rapid in piata si scaderea puternica a SIF-urilor a antrenat deprecieri si la alte actiuni lichide.

Societatea ale carei actiuni au generat astazi cel mai mare rulaj este BRD – GSG (BRD), cu 9,3 milioane RON. A fost o sedinta buna pentru BRD, in care s-au tranzactionat mai mult de 500 mii actiuni.

Cursul a crescut la 18,6 RON/actiune, maxim, insa in a doua parte a sedintei, dupa ce s-a votat in Parlament ordonanta amintita si SIF-urile au inceput sa scada, cursul BRD a scazut rapid pana la un minim de 17,9 RON, iar pana la final nu au mai fost modificari esentiale si a inchis la palierul de 18 RON (-2,2%).

Chiar si Rompetrol Rafinare (RRC) a fost la un moment dat afectat de piata SIF. In prima jumatate a sedintei cursul a crescut in mod sustinut, pe volume bune, fiind atins maximul posibil al zilei, 0,0921 RON/actiune. Efectul negativ de care vorbeam a dus la scaderea cursului pana la 0,0870 RON, dupa care si-a revenit si a inchis la 0,0890 lei noi, cu 11,1% mai sus decat vineri.

Volumul tranzactionat a fost impresionant, de fapt un maxim al acestei luni, de peste 95 milioane de actiuni. Ancheta a afectat puternic titlurile RRC, care au scazut de la inceputul lunii februarie cu cel putin 35%.

Astazi a fost ultima zi in care se puteau achizitiona actiun Turbomecanica Bucuresti (TBM) pentru a beneficia de dividende si de efectele splitarii valorii nominale. De maine societatea este suspendata de la tranzactionare.

Astfel, cursul s-a mentinut in jurul palierului de 17,5 RON/actiune, iar pe ultima suta de metri, chiar inainte de inchidere, cumparatorii au devenit mai activi, ducand cursul pana la un nou palier, de 18 RON (+2,9%). Lichiditatea a fost de asemenea mai buna, in total s-au tranzactionat circa 85 mii actiuni, un maxim al lunii martie.

TBM a avut o evolutie impresionanta de la inceputul anului, crescand cu aproape 43%, evolutie impulsionata si de rezultatele financiare, dar mai ales de anuntarea operatiunii de splitare a valorii nominale.

Titlurile SIF au evoluat in linie dreapta pana la finalizarea votului in Parlament, toate stagnau la fel ca in zilele trecute. Dupa aceea a venit prabusirea si suspendarea de la tranzactionare. Cel mai mult a scazut SIF Transilvania (SIF3), cu 11,1% la 2,01 RON/actiune, acesta fiind si cel mai tranzactionat SIF, cu un rulaj de 4,9 milioane RON.

Tot astazi s-au tranzactionat mare parte din drepturile de preferinta Flamingo International (FLAR01). In total, s-au transferat 377,48 milioane drepturi, la pretul de 0,0002 RON/titlu, ceea ce inseamna circa 72% din totalul drepturilor de preferinta existente.

Doar in urma unui singur ordin s-au transferat 321.310.000 drepturi, ce reprezinta de fapt 61,5% din total si tot atata din capitalul social actual al Flamingo International. Cel care a cumparat are astfel dreptul sa subscrie 194.928.068 actiuni noi Flamingo, ce reprezinta 23% din capitalul social dupa majorare (in cazul in care vor fi utilizate toate drepturile emise).