Noi dovezi privind legaturile de afaceri dintre Patriciu si Hayssam au fost scoase la iveala de Antena 1 care a intrat in posesia arhivei electronice a sirianului. Cei doi urmau sa colaboreze in afacerile cu petrol in Sudan prin firma Lufar LTD.

Hayssam se asigurase anterior ca afacerea va avea succes. El incheiase un protocol de comisionare cu un cetatean sudanez ce se afla in Romania din 1989.

Firma lui Omar Hayssam urma sa-i asigure lui Dinu Patriciu intrarile la oficiali sudanezi urmand ca Hayssam sa fie platit dupa ce Rompetrol ar fi inceput exploatarile.

Dinu Patriciu a declarat ca afacerea picase dinainte de antentatele din SUA si desi au fost incercari ulterioare de a o pune pe picioare toate au esuat.

O alta dovada ca afacerea a esuat este ca 7 luni mai tarziu Hayssam incerca sa incheia aceeasi afacere tot pentru campul petrolifer din Sudan cu Societatea Foraj Sonde din Berca. Actele dateaza din perioada 2002 cand Hayssam incerca sa faca o afacere cu armament in valoare de 70 de milioane de dolari.

Este vorba de de avioane de vanatoare, sisteme de artilerie si rachete sol-aer ce ar fi urmat sa fie oferite ca mita pentru obtinerea campului petrolifer sudanez.

Despre tranzactia cu arme care ar fi fost realizata de Hayssam, se afirma ca aceasta ar fi avut drept destinatari Sudanul si Turcia, mai precis grupare terorista kurda PKK, scrie Adevarul in numarul sau de azi.

Conform unor surse judiciare, de acest transport stia de mai mult timp. La acea vreme, la dispozitia presei au fost puse informatii care indicau ca sirianul ar fi achizitionat o nava cu suma de 100.000 de euro si care apoi ar fi fost asigurata la o valoare de cinci ori mai mare.

In acte, operatiunea indica un export de piese de schimb pentru tractoare importate din Rusia, cu destinatia Sudan, si azotat de amoniu de la combinatul Nitramonia catre Turcia. Vaporul ar fi esuat in 2002, undeva in apropierea coastelor Turciei.

Informatiile furnizate anul trecut indicau ca in afacere ar fi fost implicat "un om de afaceri din PNL", fara insa a se dezvalui identitatea acestuia. Intre timp, au aparut informatiile despre posibila legatura de afaceri intre Dinu Patriciu si Omar Hayssam.

Fostul sef al SIE, Catalin Harnagea, a declarat pentru Adevarul ca nu cunoaste detalii despre o asemenea tranzactie in care sa fie implicat omul de afaceri sirian.

Pus la inceputul lunii de reporterii Antenei 3 in fata unei poze care-l infatisa impreuna la cumparaturi in Sudan cu Omar Hayssam, Dinu Patriciu a spus ca nu-si aminteste momentul si ca in Sudan nu a avut decat doua intalniri intamplatoare cu Hayssam.