Nu trece saptamina si apare un roman jignit de afirmatiile UDMR. Sa nu uitam seria Boc, dar nici "linia groasa" a lui 15 martie. Ungurii oficiali de guvernamint sint teposi, ca si romanii sint neseriosi.

Sa vedem cit de obraznic e Marko Bela, vicepremier, sef UDMR si sa vedem care roman mai sare intepat si zilele astea, zile in care manipularea se poate face prin meciul Rapid – Steaua, "ungurii de serviciul" al tarii mersului de melc.

Nu cere scuze poporului

Reporter: Va dati seama, nu plec de la dumneavoastra pina nu cereti scuze poporului roman.

Marko Bela: Eu nu am obiceiul sa-mi cer scuze, va spun sincer.

Reporter: Continuati cu obrazniciile!

Marko Bela: Nu, eu din copilarie am avut aceasta problema. Nici parintii nu ai reusit sa ma oblige sa-mi cer scuze. Spun serios acest lucru. In acelasi timp, orideciteori am facut ceva, mustrarile de constiinta le-am avut, dar daca parintii nu au reusit, nu cred ca politicienii ma vor indrepta.

De data asta am mustrari de constiinta fiindca nu stiu cind si in ce fel am jignit poporul roman.

Reporter: Liderii nostri de opinie, politicienii, ne spun ca ii jigniti, ca dati lectii privind felul de a vota legea nationalitatilor.

Marko Bela: Asa lideri aveti ca se jignesc din oficiu. Asa cum justitia se autosesiseaza cind se intimpla ceva, politicienii nostri se autosesizeaza sI atunci cind nu se intimpla nimic.

Discursul antimaghiar

Reporter: De ce este rentabil discursul antimaghiar in ultimele sase luni?

Marko Bela: Orice s-ar intimpla, eu nu pot avea interesul intr-o confruntare romano-maghiara. Nu pot avea interesul unor discutii in contradictoriu, fiindca eu de la inceput am spus ca numai prin dialog sI colaborare putem obtine anumite lucruri…mi-as contesta propria menire, propriul crez daca as accepta acest climat de confruntare. Mie nu-mi foloseste acest lucru. UDMR-ului nu-i foloseste.

Reporter: Iar ei va calca in picioare.

Marko Bela: Da, fiindca aici in Romania, ungurii de care trebuie sa se teama politicienii sintem noi si nu ultraradicalii.

Rep.: De ce, sinteti parsivi?

Marko Bela: Nu, noi am avut puterea sa schimbam anumite lucruri, incet-incet sa realizam anumite desiderate, deci, au dreptate din acest unghi cei care-l ataca pe Frunda, ca ma ataca pe mine. Noi am fost eficienti in acesti ani, fara sa ma laud! CeilaltI au facut proclamatii, au anuntat desiderate, dar noi am realizat ceva.

Iar legat de jigniri, va spun o poveste simpla…eu sint secui si am vazut foarte bine ca din copilarie, bine, in alt regim, dar reflexele vechiului regim sint si azi treze, deci, din copilarie am vazut cum functionarii s-au comportat ca niste straini cu comunitatea in slujba careia ar fi trebuit sa fie, inclusiv prin necunoasterea limbii maghiare.

Repet, e vorba de functionar, nu de omul simplu care are alta menire, care nu e obligat sa vorbeasca maghiara. Un functionar al statului trebuie sa fie al comunitatii.

Reporter: Dumneavoastra personal nu va dadea piine, nu va semna actele?

Marko Bela: Cu mine nu. Cu mine, nu. Eu nu am avut astfel de situatii, dar multi din secuime, nevoiasi, batrini, cind intra intr-o institutie se bucura cind se pot exprima in propria limba, nu? Ce sa se mai chinuie in romana!

La ce foloseste limba romana?

Reporter: Pai, nu au invatat limba romana!

Marko Bela: Da, ma rog, romana se invata din clasa a doua primara!

Reporter: Bine, dar era o chestie ce va ajuta in viata sau era o impunere de refuzat.

Marko Bela: Multi au vazut romana ca o impunere. Dar eu cred ca e un lucru bun. Pentru intelectuali a fost si mai bine fiindca…

Reporter: Pai, ca intelectuali de ce sa inveti o limba inutila, o fundatura, o limba ce nu a dat nume in literatura lumii.

Marko Bela: Uite, noi in politica ce am face? Dar sa va spun altceva, romana ne-a fost utila in invatarea altei limbi. Romana are o structura de baza buna pentru insusirea englezei, francezei. Rostul nu este acesta, sigur, iar eu cred ca toti ungurii trebuie sa invete romana

Reporter: Bun, dar dumneavoastra, Frunda, Verestoy ati reusit trecind peste piedicile astea. Ceilalti?

Marko Bela: Da, am reusit. Eu a avut o cariera atipica. Am scris in limba mea poezie, eseuri. Iar dupa 89 mi-a prins bine stiinta romanei. Dar aici nu discutam doar despre insusirea romanei. Doctori, profesori, avocati o cunosc. Dar bolnavului, reclamantului, nevoiasului ii foloseste mai mult limba lui. Un bolnav care are probleme serioase isI spune durerea in limba sa materna. La fel, omul luat la rost de politie. Are nevoie de comunicare in limba sa.

Reporter: Nu e posibila selectia normala a personalului, fara o lege?

Marko Bela: Acest lucru e reglementat, nu face obiectul legii minoritatilor. In statutul politistului, in legea privind administratia publica avem dispozitii clare.

Reporter: Si nu s-a intimplat nimic.

Marko Bela: Ba da, dar nu prea mult.

Reporter: Vorbim atunci de carentele Romaniei, care nu-si aplica legile.

Marko Bela: Eu zic ca in cinspe ani cu totii ne-am schimbat sI ca nu mai sintem in aceeasi situatie ca-n 90. Dar aveti dreptate, in privinta aplicarii legilor stam prost.

Reporter: E din cauza felului romtnesc de a fi sau din cauza unei chestii intentionate.

Marko Bela: Nu cred ca e o intentie. Dar in secuime sau in alte zone din Ardeal romanii se impotrivesc fiindca cred ca isi vor pierde pozitiile, privilegiile. Un functionar care nu stie maghiara e suparat, revoltat, dar trebuie sa-mi pun intrebarea: de ce nu a invatat limba maghiara pina acum? Multe situatii din astea vin din temeri.

In secuime cind noi spunem ca populatia maghiara ar trebui reprezentata precum ponderii sale, ori realitatea e ca maghiarii sint in numar foarte mic. Eu spun ca toata lumea trebuie sa primesca o slujba, trebuie sa traiasca dar incet-incet trebuie rezolvate problemele. Aceste persoane care se impotrivesc, ce au fost? Au fost beneficiarii unei inegalitati.

Reporter: Avem aici o lupta biologica, a omului care supravietuieste, nu?

Marko Bela: Da, daca concepi functia de conducere in exclusivitate ca fel de supravietuire si nimic altceva. Ori, eu, he-he-he, nu abordez problema din punct de vedere al individului, ci din punct de vedere al comunitatii ce are nevoie de lideri ce stiu bine problema.

Tradarea UDMR

Reporter: UDMR a tradat tot: si opozitia, si Puterea noastra romaneasca, a fost si cu Coposu, si cu Nastase, si cu Tariceanu si Boc. SI tot nu atI obtinut Legea minoritatilor. Ati tradat degeaba!

Marko Bela: He-he-he! Noi am fost sI cu unii sI cu altii, dar daca facetI o analiza vetI vedea ca unii au fost deja cu altii, altii au fost deja cu unii, iar de politicieni ce au schimbat partidele sintem plini in parlament. Fata de aceasta agitatie permanenta, UDMR nu a tradat. Noi am avut acelasi loc.

De ce am colaborat si cu stinga si cu dreapta, vedeti in Romania nici nu se stie care e stinga si care e dreapta, fiindca noi am fost aceiasi. PSD intre 96-2000, in opozitie, ne-a atacat. Dupa 2000 ei ne-au sprijinit exact pe ceea ce ne atacasera. Acum tot ei ne ataca pe aceleasi lucruri. PNL-ul sI PD-ul, in Opozitie, ne-au atacat dur pe problemele rezolvate cu PSD.

Mai mult, ei au votat impreuna cu PRM, pe vremea aceea. Alegerile din 2004 au dus la alianta cu PNL sI PD sI PSD ne ataca pe aceleasI probleme pe care le discutasem pe vremuri.

Reporter: Boc nu prea vrea.

Marko Bela: Sigur, dar eu nu cred ca Boc este, he-he-he, un nationalist inrait.

Orice politician roman are sentimente nationale, dar aici este vorba de o campanie electorala permanenta. Boc si el. Alianta nu stie daca vor fi sau nu alegeri anticipate, asa ca Alianta e in campanie. Pe de alta parte, aceeasi Alianta stie ca alegerile inainte de intrarea in UE sint o catastrofa. Fiecare formatiune vrea sa-sI impuna pozitiile, iar eu am vazut putina empatie in Coalitia asta.

Ori partenerii nostri nu considera ca partenerii de guvernare ar avea idei, desiderate.

Reporter: Ungurii nu au!

Marko Bela: He-he-he.

Reporter: Sint numai obraznici!

Marko Bela: Boc crede ca prin aceasta retorica poate cistiga un segment de populatie.

Reporter: Il lasati ca pe un nebun.

Marko Bela: Ce sa fac cu el? Incerc sa discut cu el.

Impartirea tarii

Reporter: De ce vreti sa impartitI romania mea?

Marko Bela: In ce sens?

Reporter: Sa va luati banii de pe birurile din maghiarime si sa-i investiti in ce aveti dumneavoastra, ungurii, chef, tot in cai, statui si sei. Banii vrem noi sa treaca prin Bucuresti! Sa va dam noi sa mincati cit vrem.

Marko Bela: Asa vreti? Uite, noi avem cistig de cauza. Saptamina trecuta s-a votat o ordonanta de urgenta prin care impozitul pe intravilan va ramtne la consiliile locale. Mie mi se pare ca acest desiderat satisface pe toata lumea. O parte din bani nu trebuie sa treaca prin Bucuresti, la Bucuresti se vorbeste doar mai repede decit in Ardeal.

Perchezitie si coruptie

Reporter: De ce vreau sa va mai cereti scuze…la votul cu perchezitia lui Nastase atI fost de un tupeu…ca avem alte treburi decit sa votam la perchezitii…cum adica, sinteti impotriva prinderii hotilor neamului meu?

Marko Bela: Nu, nu, sint impotriva presiunii asupra parlamentarilor. Faceti, domnilor, anticipate, alt parlament, sistemul de vot, daca doriti! Se facea presiune pentru vot deschis, se presupunea ca la vot deschis ar fi iesit alt rezultat decit la vot secret. Asta inseamna ca avem o problema. Unii au presupus ca votul deschis ar fi determinat alta opinie decit in cadrul votului secret.

Ori, in vot secret nu au votat conform convingerilor, ori in cel deschis ar fi facut la fel. E o problema. UDMR a optat pentru vot secret, apoi, fiecare a votat cum i-a dictat constiinta.

Reporter: Cum a votat UDMR?

Marko Bela: Foarte multi au votat pentru perchezitie.

Reporter: Nu ati dat indicatii? Nu v-atI controlat colegii?

Marko Bela: Pai, asta spuneam…e cazul sa ne controlam colegii in astfel de cazuri?

Reporter: Da, se intra cu buldozerul in corupti.

Marko Bela: Eu cred ca in cazul lui Nastase nu conta de unde era, opozitie sau putere. Dumneavoastra nu atI vazut, ca presa spun, ca in astfel de situatii nu trebuie sa conteze apartenenta la un partid. Atunci, lucrurile sint simple. Cind sint unii la guvernare, ceilaltI vor fi perchezitionatI, cind se schimba roata, fostii guvernanti.

Sa fiu clar: eu cred ca perchezitia trebuie sa aiba loc, dar nu am dat indicatii…eu nu dau indicatii!

Reporter: Ati vorbit de circ!

Marko Bela: Iar in ceea ce priveste circul, da, era circ, saptamini in sir nu ne-am ocupat de altceva decit de perchezitia la Nastase.

Reporter: Pai, nu era normal? Vroiati sa se opresca timpul in loc?

Marko Bela: Nu, nu, dar era cazul sa se ocupe Justitia.

Reporter: Morar si Macovei au facut un demers ce s-a dovedit greoi de pus in practica.

Marko Bela: Eu cred ca o justitie eficienta si-ar fi facut datoria oricum. Pe de alta parte, in cazul coruptiei, cred ca trebuie pus pe cintar, in fiecare moment masurile pe care le luam.

Eu sint pentru o reforma morala, vad fenomene absolut compromitatoare, vad ca parlamentul nu e respectat, vad lupta sI in privinta dosarelor Securitatii, ori noi cei din UDMR am rezolvat problemele astea…la noi in UDMR s-a aplicat punctul 8 de la Timisoara inca din 90, un ministru a plecat din functie numai din pricina unei banuieli, un deputat a plecat cind a aparut o dovada de la CNSAS.

Noi, UDMR-ul, am parcurs aceste etape de la sine. In acelasi timp, noi, ca minoritari, sintem sensibili, mult mai sensibili la ingradirile de orice fel ale cetatenilor. PrivitI, legea Sigurantei, daca serviciile ne-ar asculta telefoanele oricind, daca ne-ar intra in casa fara formalitatI, nu cred ca lupta impotriva coruptiei, motivata nu, in discutii, ar fi mai eficienta.

Intrebarea este daca pretul nu este prea mare. Mereu punem pe cintar doua probleme sI aceasta punere pe cintar nu ar trebui sa fie gindita ca obraznicie. Eu cred ca e nevoie de a asigura un echilibru intre eficienta justitiei sI libertatile.

Basescu

Reporter: Basescu e de vina! Arunca bombe!

Marko Bela: Nu e de vina! Legile depind de parlament. Eu nu sint de acord cu Basescu-jucator. Mai avem nevoie de antrenori, arbitri. Daca toata lumea intra pe stadion, cine mai judeca?

Verestoy

Reporter: Pe Verestoy cind ni-l dati la arestat?

Marko Bela: De ce sa vi-l dau? Are afaceri cinstite si corecte.

Reporter: Ca v-a scos pe dumneavoastra la doua fripturi cinstite sI corecte, il aparati?

Marko Bela: Eu nu am avut nevoie de astea a lui Verestoy.