Ghencea fierbe in asteptarea marelui meci cu Rapid. Grupuri de stelisti se aduna in fata barurilor de cartier si discuta infierbantati. Se fac planuri, se dau bilete, se scandeaza lozinci. "O sa castigam cu siguranta! Rapidul nu are nicio sansa!", striga ei.

Dorin Taban are 35 de ani si este unul dintre cei sapte lideri pe care-i are galeria Stelei. Spune ca vine pe stadion de cand avea 15 ani. "Toata viata mea am iubit echipa asta, nu am lipsit aproape de la niciun meci."

Gruparile "Titan Boys", "Colentina" si "Berceni"

Dorin crede ca nu poti ajunge sef in galeria Stelei decat daca esti respectat de oameni. "Trebuie sa vada suporterii ca te implici si pui suflet. Daca ai initiativa si oamenii te asculta, se intelege de la sine ca esti lider", spune el.

Galeria Stelei e formata din sapte grupari, in functie de zonele din care vin suporterii. "Berceni", "Colentina" si "Titan Boys" sunt printre cele mai cunoscute. "Cand era Jean Pavel sef, atunci el era singurul lider", spune Dorin. Acum, toate gruparile au drepturi egale si toate deciziile se iau la comun.

"Doar Mustata a iesit mai mult in evidenta, pentru ca el avea mai mult timp liber sa rezolve problemele galeriei", spune Dorin.

Gheorghe Mustata a fost arestat de curand, sub invinuirea de trafic de persoane si crima organizata, iar "John" i-a urmat la conducerea gruparii pe care o reprezenta. "Mustata este unul dintre noi si trebuie sa fim alaturi de el in momentele astea dificile pentru el", spune Dorin. "In galerie suntem toti uniti.

Ce face fiecare in timpul liber asta e problema lui, nu mai e preocuparea noastra."

Tobe, steaguri si multe secrete

Galeria Stelei este formata din 4.000 de oameni care vin permanent la toate meciurile, fie ca acestea se desfasoara acasa sau in deplasare. "La partidele mari, tot stadionul se transforma in galerie", arata Dorin, care mai crede ca Steaua este cea mai iubita echipa din Romania si are, de fapt, cei mai multi suporteri din tara. Telul nucleului din Ghencea este sa devina cea mai temuta si respectata galerie.

Dorin Taban devine secretos cand vine vorba de pregatirile suporterilor pentru meciul cu Rapid. "Organizam o coregrafie speciala, pe care nu o putem dezvalui inainte de meci. In orice caz, o sa fie si foarte multe steaguri, fulare si tobe."

Se tem de strada, nu de stadion

Meciul cu Rapid o sa fie unul foarte tensionant din perspectiva galeriilor. "Pentru noi, stadionul din Giulesti nu prezinta siguranta. Galeria Stelei are o singura poarta de intrare si aceea e foarte stramta, si apoi mai exista riscul conflictelor de pe strada. Totul depinde de cat de bine o sa fie organizati jandarmii".

Tabanu recunoaste ca toate galeriile din Romania au o problema. "Galeriile noastre sunt putin in urma fata de cele din vest, dar facem tot posibilul sa ne adaptam", mai arata unul dintre conducatorii suporterilor stelisti.

"Steaua si Rapid/Se iubesc la infinit", pana in ‘89

Intre galeriile Rapidului si Stelei n-a existat dusmanie dintotdeauna. Dimpotriva, la sfarsitul anilor '70 si inceputul anilor '80, cele doua grupari de suporteri erau infratite. "Steaua si Rapid/Se iubesc la infinit", acesta era sloganul sub care cele doua galerii luptau impreuna impotriva numerosilor fani dinamovisti.

Dupa 1990, cand Rapid a inceput sa emita pretentii la titlul de campioana a Romaniei, intre fanii stelisti si giulesteni au inceput bataile.

Pe 29 octombrie 2000, la sfarsitul partidei dintre Steaua si Rapid, portarul de atunci al Rapidului si actualul antrenor Razvan Lucescu, care declarase in presa ca niciodata nu a putut suporta echipa Steaua, a fluturat in fata galeriei steliste steagul clubului feroviar.

Mijlocasul stelist de atunci, Pompiliu Marin, i-a luat lui Lucescu steagul si i l-a rupt pe picior, spre satisfactia galeriei steliste.

Rapid: 8.000 de steaguri si mai multe ironii

Suporterii stau cu orele in fata clubului pentru a fi siguri ca prind bilet. Stadionul din Giulesti este in febra pregatirilor pentru meciul Rapid-Steaua.

Au prioritate cei cu abonamente la stadion. "Sa vedem noi vreun stelist ca are tupeu sa vina aici sa ia bilet." Gheorghe Raducanu, cunoscut de suporteri dupa porecla Gigi Corsicanu, este de 6 ani seful galeriei Rapid.

"La mine nu exista 1.000 de sefi cum e la alte galerii, eu sunt cel care ia deciziile", spune Corsicanu, care crede ca suporterii il respecta pentru ca este un rapidist pursange. "In plus, un sef de galerie trebuie sa aiba stabilitate financiara", sustine Corsicanu.

"Eu am restaurantul asta din cadrul clubului Rapid, doua spalatorii auto si o statie de alimentat masinile cu gaz, unde sunt asociat cu Cristi Borcea de la Dinamo", adauga el si nu vede nicio problema in faptul ca este asociat cu seful dinamovistilor. "Afacerile sunt afaceri", spune acesta.

Articol integral in Evenimentul Zilei