Un banal chistoc de tigara aruncat de un sofer pe geamul masinii sau obiceiul des intalnit printre conducatorii auto de a arunca gunoiul din mers in mijlocul soselei vor fi sanctionate, incepand din aceasta toamna, cu amenzi usturatoare, cuprinse intre 2.970.000 si 6.600.000 de lei vechi.

Aceeasi pedeapsa o vor primi si cei care isi abandoneaza masinile vechi pe strada fara sa le mai recupereze vreodata, un alt fenomen larg raspandit prin marile orase si, mai ales, in Bucuresti.

Codul Rutier, care va intra in vigoare anul acesta pe 20 septembrie, introduce o noua contraventie, si anume "aruncarea, lasarea ori abandonarea pe drumul public de obiecte, materiale, substante sau vehicule", pedepsita cu cele mai mari sanctiuni prevazute de viitoarea lege.

Amenzile, in functie de salariul minim pe economie

Potrivit noului Cod Rutier, din aceasta toamna, soferii care incalca regulile de circulatie vor fi amendati cu un procent din salariul minim pe economie, care poate fi mai mare sau mai mic in functie de gravitatea abaterii. Se va introduce, de fapt, sistemul punctelor-amenda, asupra caruia se poarta discutii inca de acum trei ani.

Un punct-amenda valoreaza exact 10% din salariul minim pe economie, care se ridica astazi la 3.300.000 de lei vechi. Vor exista cinci clase de sanctiuni, carora le va corespunde un anumit numar de puncte-amenda, in functie de gravitatea faptelor si de pericolul social pe care il reprezinta. Ultima clasa contine sanctiuni care se aplica persoanelor juridice.

Astfel, cea mai mica amenda aplicata persoanelor fizice va fi de doua puncte, adica 660.000 de lei, dar pentru o abatere mai grava, cum este si aceea de a arunca gunoiul din masina in mijlocul strazii, conducatorii auto vor plati pana la 20 de puncte amenda - 6.600.000 de lei - adica echivalentul a doua salarii minime pe economie.

Valoarea amenzilor rutiere va creste de fiecare data cand guvernul va majora salariul minim pe economie.

Permis suspendat la 15 puncte de penalizare

Sanctiunea care se aplica conducatorilor auto este alcatuita din doua parti, una ar fi amenda propriu-zisa, la care se adauga si doua, trei, patru sau sase puncte de penalizare, in functie de clasa de gravitate si pericol din care face parte infractiunea sau contraventia comisa.

Aceste puncte de penalizare raman trecute in "cazierul" soferului o jumatate de an, iar numarul lor creste cu fiecare noua amenda primita in acest interval de timp.

Persoana care acumuleaza 15 puncte ramane automat fara permis de conducere pentru o perioada de 30 de zile. Soferul va trebui sa se prezinte personal la unitatea de politie pe raza careia locuieste si sa-si predea permisul in maximum cinci zile dupa ce primeste o instiintare scrisa in acest sens. Daca nu o face, perioada de suspendare a dreptului de a conduce se prelungeste cu inca 30 de zile.

Clasele de sanctiuni

clasa I de sanctiuni - 2 sau 3 puncte - amenda

clasa a II-a de sanctiuni - 4 sau 5 puncte - amenda

clasa a III-a de sanctiuni - de la 6 la 8 puncte - amenda

clasa a IV-a de sanctiuni - de la 9 la 20 puncte - amenda

clasa a V-a de sanctiuni - de la 21 la 100 puncte - amenda

Puncte de penalizare

2 puncte de penalizare pentru:

- folosirea telefonului mobil la volan

- neutilizarea centurii de siguranta

- circulatia pe un drum interzis

- depasirea vitezei cu maxim 20 km/h

Articol integral in EVZ