Imaginati-va cum ar arata economia americana fara nume ca Intel, Sun Microsystems, Google sau Yahoo!. Toate aceste companii de renume au fost infiintate de emigranti de prima generatie in SUA, care au venit singuri sau impreuna cu familiile pentru a-si indeplini visul in "Tara tuturor posibilitatilor".

La apogeul dezvoltarii companiilor "hi-tech", directorii executivi din Silicon Valley au facut lobby cu succes pe langa guvernul american pentru a obtine un numar mare de vize tip "H-1B", care sunt rezervate strainilor educati ce doresc sa lucreze in SUA la marile companii.

Iata cinci emigranti din lumea larga, care au dat o noua fata Statelor Unite:

1. Andy Grove, co-fondator Intel

Nascut: Budapesta, Ungaria

Nascut in Budapesta, a absolvit City College of New York in 1960 si si-a luat doctoratul in inginerie la Universitatea din California, Berkeley in 1963. Cinci ani mai tarziu, a infiintat ceea ce avea sa devina cel mai mare producator de microprocesoare din lume, Intel, companie care are acum 55.000 de angajati in SUA.

2. Sergey Brin, presedinte/co-fondator Google

Nascut: Moscova, Rusia

Oportunitatile par fara sfarsit pentru co-fondatorul celui mai popular motor de cautare din lume. Brin s-a mutat de la Moscova in Maryland, cand avea numai sase ani. A obtinut o diploma de masterand in "computer science" la Stanford, unde l-a intalnit pe Larry Page. Proiectul lor studentesc a ajuns o veritabila companie in 1998.

3.Vinod Khosla, co-fondator Sun Microsystems

Nascut: India

A terminat liceul in New Delhi, dar a trecut Pacificul (nu inot!) pentru a urma cursurile de la Stanford. Impreuna cu alti trei colegi Andreas Bechtolsheim (emigrant din Germania), Scott McNealy si Bill Joy, Khosla a infiintat Sun Microsystems in 1982.

Articol integral in Banii Nostri