Razboaiele din PSD nu sunt eclipsate nici macar de evenimentele care s-au succedat cu repeziciune in ultimele zile (Legea lustratiei, poticnita intr-o Securitate care a metastazat intreaga societate romaneasca; muribundul CNSAS, din nou in criza, cu alegeri dupa criterii "interpersonale", asa ca n-o sa mai linga nimeni dosarele).

PSD continua autodevorarea, autoparuiala, autoepurarea. De altfel, despre marea epurare am tot auzit de la Iliescu incoace, cu tot cu fioroasele sale discursuri despre coruptie si capitalismul de cumetrie. Pe toti, dar absolut pe toti Iliescu i-a salvat de la pierzanie politica.

Asa ca va fi greu ca PSD sa se desparta de un Iliescu care la Congres s-a inflamat cu pericolul unui "razboi politic" si ii tragea de urechi pe cei carora le-a fost usor sa se uneasca in a-l indeparta, dar mai greu este sa se mobilizeze pentru a reforma si schimba imaginea partidului. "Produsul Iliescu" a devenit ghiuleaua legata de piciorul PSD.

Imaginea PSD nu se va ameliora, chiar daca toti liderii partidului vor fi dusi la abator inainte de a se naste o alta camarila de partid intru innoirea formatiunii aflate in criza. Unul nu pomeneste de cum arata declaratiile de avere (pana nu demult netransparente) si modul de viata al liderilor PSD in comparatie cu electoratul sau captiv. Cat s-au aflat la putere au fost uniti pentru ca aveau interese comune

In vreme ce i-a dat un concediu de un an Faraonului de Tartasesti (care se mentine intr-o atitudine enigmatica), Ion Iliescu se si vede la butoanele partidului, uitand parca de cele 13 capete de acuzare din dosarul celor care au chemat trupele de mineri.

PSD se invarte in jurul Congresului. Iliescu a scapat porumbelul: un congres nepregatit "reproduce o situatie de fapt". Cine este "situatia"? Evident, Geoana. Iar cel care va pregati "bine" Congresul va fi omul de la pupitru, adica Iliescu, care este in "grafic". Pentru aripa Geoana nu se impune organizarea unui congres, decretand la Iasi ca energia negativa s-a evacuat.

Partidul este insa gata sa se faca tandari taman cand vine cu noul look rosu si o platforma pompoasa: "Romania noilor sanse" si un "Proiect de societate romaneasca" - imagini noi, fabricate sa o alunge pe cea de partid corupt. Si va fi greu ca PSD sa mai aplice o morala de afaceri sanatoasa.

Disidentele sau transferurile la PC oricum sfarsesc prost (dar si majoritatea guvernamentala s-ar ruina intr-o clipa). Pe de alta parte, daca Nastase a devenit omul nimanui in PSD, Ion Iliescu poate redeveni omul tuturor intr-un partid cu autoritatea subrezita.

Si daca ar opri Pamantul din rotatia sa credibilitatea actualilor lideri PSD nu mai poate fi refacuta! Unda de soc a marelui cutremur din PSD nu s-a oprit.

In vreme ce Mircea Geoana incearca sa opreasca hemoragia din PSD si se arata dusman neinfricat al Congresului extraordinar si platformelor politice paralele care ar duce la ruperea partidului, seful PC, Dan Voiculescu, iese la atac si cere PD - un partid de "surcele" - sa iasa de la guvernare "ca ne incurca".

Dar cel mai mult il incurca "maidanezul" Basescu, care mai este si intruchiparea "dictatorului perfect". Cuvinte grele.

Atacurile murdare fac deliciul clasei noastre politice, dar e prea de tot ca "liantul" Voiculescu (abia iesit din barlogul politic PSD + PUR) sa vorbeasca despre sechelele regimului comunist si sa se impauneze ca va fi cel mai puternic partid din opozitie cu al sau unu la suta. O musca Basescu, dar urca in sondaje, la incredere, tocmai pentru ca musca tare. In vreme ce PC este creditat cu doar un procent de incredere.