Noua lege a investitiilor, care prevede acordarea de ajutoare de stat pentru proiectele de peste 50 milioane euro, va fi finalizata si trimisa spre aprobare Guvernului in doua saptamani, a declarat joi vicepremierul George Copos.

"Este aproape gata. Ne vom pune de acord in maximum doua saptamani si o vom introduce in guvern. Aceasta lege va cuprinde cateva facilitati care se vor acorda marilor investitori. Ma refer aici la investitii de peste 50 milioane de euro si pana la 300-400 milioane de euro", a spus Copos la un seminar pe tema finantarilor pentru intreprinderile mici si mijlocii.

Copos a mentionat ca facilitatile vor fi acordate pentru angajare, training, cercetare-dezvoltare. "Este important sa avem investitori mari in Romania. Am devenit interesanti pentru investitori, mai ales datorita cotei unice de impozitare", a adaugat Copos. Vicepremierul a apreciat ca investitiile straine directe in Romania vor depasi in 2006 sapte miliarde de euro.

Drintre marii investitori care vor intra pe piata romaneasca in acest an Copos a amintit firma japoneza Calsonic Kansei, care va aloca peste 220 milioane de euro pentru o fabrica de componente auto la Ploiesti, si compania austriaca Egger din domeniul prelucrarii lemnului, care a anuntat investitii de 500 milioane euro.

Reglementarile actuale in domeniul investitiilor sunt incluse in Legea 332/2001 privind investitiile cu impact semnificativ in economie, considerate ca fiind cele mai mari, de un milion de dolari.

Actul normativ prevede facilitati cum ar fi scutirea de la plata TVA pentru importul de utilaje si materii prime, precum si exceptarea de la plata taxelor vamale pentru importurile de utilaje si echipamente.

Alte facilitati sunt posibilitatea deducerii unei cote suplimentare de 20% din valoarea investitiilor, utilizarea amortizarii accelerate si posibilitatea recuperarii pierderilor fiscale din profitul impozabil in urmatorii cinci ani.