Pesta porcina a ajuns pe masa primului ministru. Zilele trecute, Corpul de control al ministrului Agriculturii a finalizat un control la 6 Directii sanitar-veterinare din tara dupa ce s-a verificat modul in care au fost cheltuiti banii publici in combaterea molimei in cursul anilor 2005-2006.

La toate Directiile sanitar-veterinare luate la puricat – Bihor, Iasi, Prahova, Sibiu, Suceava, Valcea – "analizele" au iesit prost, inspectorii identificand o "firma-virus" ce a castigat in mod ilegal contracte de 6 miliarde de lei.

E vorba de SC OMNIVET IMPEX SRL, firma patronata de Bogdan Nicolae, fiul directorului Institutului de Diagnostic si Sanatate Animala (IDSA). Tatal sau, Stefan Nicolae, conduce autoritatea care trebuie sa diagnosticheze si sa supravegheze bolile animale care apar in Romania.

"Societatea-fiu" se ocupa cu importul "materialelor bio", necesare combaterii epidemiilor. Controlul Ministerului Agriculturii avea sa confirme schema prin care familia Nicolae a facut bani frumosi de pe urma pestei porcine, prezentata in exclusivitate inca de acum doua luni in ziarul Gandul.

In esenta, e vorba de "aranjarea" specificatiilor tehnice ale produselor cerute de Directiile sanitar-veterinare astfel incat acestea sa corespunda materialelor oferite de o singura firma: cea a familiei directorului IDSA, OMNIVET.

Raportul Corpului de control constata: "La DSVSA Iasi, in luna mai 2005, s-a dispus derularea licitatiei pentru achizitionarea de produse biologice prin metoda cererii de oferte, stabilindu-se ca termen de depunere a ofertelor data de 16.05.2005.

Din analiza caietului de sarcini a rezultat ca, la pozitia necesar de Kit-uri si truse de diagnostic, specialistii din cadrul laboratorului judetean Iasi au solicitat achizitionarea produsului «Creditest FITC Pan Pestivirus pentru detectarea pestei porcine».

Or, in acest caz s-a nominalizat un produs care este comercializat numai de firma SC OMNIVET IMPEX SRL, conform scrisorii de imputernicire emisa de firma Cedi Diagnostics BV Olanda.

Deci, in mod nelegal, conducerea DSVSA Iasi a nominalizat produsul in caietul de sarcini, fapt ce a condus la eliminarea competitiei in derularea licitatiei. Din verificarea modului de derulare a licitatiei a rezultat ca pentru acest produs s-a depus o singura oferta din partea SC OMNIVET IMPEX SRL, incheindu-se contractul de furnizare in valoare de 420,9 mil.

lei. In mod normal, conform prevederilor legale, intrucat a existat o singura oferta, licitatia trebuia amanata."

Citeste articolul complet in Gandul