Geoana calculeaza: „PNL singur are 16 la suta, PD singur, cam tot atat. Pana la 51 la suta este multa aritmetica de facut". „Fiti barbat!". Asta i-au spus, in februarie 2005, pesedistii clujeni lui Adrian Nastase, indemnandu-l sa intre in competitie cu Ion Iliescu.

Ieri a fost randul lui Mircea Geoana sa fie invitat la o asemenea atitudine. Indemnul a fost formulat, intr-un limbaj mai moale decat in cazul lui Nastase, chiar de catre Ioan Rus, in spatele usilor inchise, in cadrul intalnirii conducerii partidului cu sefii organizatiilor transilvane ale PSD.

Rus s-a referit la faptul ca Geoana nu s-a opus intalnirii nestatutare de la Hotelul „Confort", cand Nastase a cerut liderilor de organizatii un vot de incredere sau nu, si a spus ca se asteapta de la liderul partidului „sa fie barbat".

Discursul lui Rus a fost intrerupt de aplauze, mai ales cand a afirmat ca organizatiile judetene „sunt vii", dornice de reforma si apte sa o faca, iar „singurele probleme ale partidului sunt la varful lui", sau cand a spus raspicat ca „nu pot fi presedinti in acelasi timp si Iliescu, si Nastase, si Geoana",

si nu fiindca primii doi ar fi incompetenti, ci pentru ca PSD are un singur scaun de presedinte.

De asemenea, vicele clujean s-a pronuntat impotriva unui congres extraordinar, precizand, totodata, ca zvonurile cum ca filialele ardelene ar fi gata sa plece la alt partid este fals. „Noi, daca plecam, plecam acasa si ne culcam", a subliniat Rus.

Aici, Geoana a spus ca sustine in primul rand organizarea unui Consiliu National, si dupa aceea, „in functie de cum vor evolua lucrurile, vedem". L-am intrebat pe Mircea Geoana daca simte ca este presedintele PSD.

A marturisit ca uneori a simtit noua echipa langa el, dar ca a avut si momente de singuratate, dar ca dupa intalnirea de la Poiana Brasov „s-au strans randurile". „Deci da?", am insistat noi. „Deci da!", a raspuns Geoana.

De asemenea, am dorit sa stim cum priveste indemnul lui Ioan Rus ca pesedistii care au dosare penale sa faca un pas in spate.

Presedintele PSD considera insa ca „a arunca oameni peste bord nu este o solutie viabila", si a explicat ca la aceasta ora, partidul paraseste „perioada lamentarilor", fiind angrenat in gasirea unei garnituri de oameni capabili si onesti, de toate generatiile, care „sa faca un pas in

fata", pentru a pregati o „alternativa la actuala putere, pe cale de destramare".

Adica peste 44.000 de candidaturi in plan local, cateva sute pentru Legislativ, 33 pentru Parlamentul European, plus cateva mii de functii executive.

Citeste articolul complet in Gandul