Piata autohtona de medicamente a fost marcata in aceasta saptamana de anunturile pe care indienii de la Ranbaxy si islandezii de la Actavis le-au facut cu privire la achizitionarea a doi importanti jucatori romani, Terapia Cluj-Napoca si, respectiv, Sindan Bucuresti.

Ranbaxy a pus mana pe 3,42% din cota de piata, platind 324 milioane de euro, iar Actavis a dat 177 milioane de euro pentru 1,96% din piata romaneasca de medicamente

Pe lista de asteptare se afla un alt producator autohton: Antibiotice Iasi.

Aflata in proprietatea Autoritatii pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS), compania ieseana este vizata, deocamdata, de patru jucatori importanti: germanii de la Phoenix Laboratorium, canadienii de la Acic Pharmaceuticals, grupul farmaceutic romano-sloven Montero si de subsidiara din Romania a companiei britanice Ozone Laboratories. Grupului de patru i s-ar putea alatura si Ranbaxy.

180 milioane de euro pentru 3,1% din piata

Potrivit unor surse din piata medicamentelor, citate de Mediafax, societatea din Iasi ar putea fi vanduta cu 170-180 milioane de euro, desi valoarea sa estimata este de 130 milioane de euro.

AVAS intentioneaza ca in doua luni sa scoata la vanzare pachetul de 53% pe care-l detine, procesul de privatizare fiind preconizat sa se finalizeze in acest an. Viitorul proprietar va controla 3,1% dintr-o piata estimata la o valoare de 5 miliarde de lei vechi.

Pentru acest an, compania vizeaza o cifra de afaceri de 70 milioane de dolari, din care 10 milioane de dolari vor fi exporturi. Antibiotice are inregistrate produse in peste 50 de tari, fiind al doilea furnizor de nistatina la nivel mondial, cu o cota de piata de 25%.

Presedintele Asociatiei Producatorilor Internationali de Medicamente (ARPIM), Marius Savu, spune ca piata nu se va linisti. In acest an, afirma Savu, vor avea loc mai multe achizitii si fuziuni pe piata de medicamente, iar 2007 va fi un an "agresiv" in acest sens. Companiile de pe piata romaneasca sunt foarte tentante.

Un exemplu concludent il constituie Terapia Cluj-Napoca. In urma cu numai doi ani, un fond american de investitii, Advent International, a platit 45 de milioane de dolari pentru 93% din actiuni. In 2006, compania a costat insa de cateva ori mai mult.

Citeste articolul complet Evenimentul Zilei