Evenimentul Zilei scrie despre razboiul dintre Ticu Dumitrescu si Corneliu Turianu care nu se bat numai pe conducerea CNSAS ci si pe atentia presei.

Si Cotidianul mentioneaza conflictul dintre cei doi dar scrie si despre modificarile aduse prin ordonanta de urgenta legii Ticu.

Gandul scrie despre decizia lui Ticu Dumitrescu de a nu demisiona din cadrul CNSAS in urma discutiei cu Traian Basescu in timp ce Romania Libera vorbeste despre conditiile impuse de Tariceanu pentru a-l forta pe Turianu sa demisioneze.

Evenimentul Zilei

Turianu l-a trimis pe Ticu sa vorbeasca pe scari

Corneliu Turianu si Constantin Ticu Dumitrescu nu-si disputa numai sefia Consiliului National pentru Studierea Arhivelor Securitatii (CNSAS), ci si conferintele de presa.

"Plecati de aici! Este conferinta mea de presa. Vine presedintele Traian Basescu", au fost primele cuvinte ale lui Ticu Dumitrescu, surprins ca sala pe care si-o rezervase cu o zi inainte era ocupata de Corneliu Turianu, care-i cerea premierului sa inceteze cu atacurile la adresa sa.

El n-a parut deloc impresionat de Ticu Dumitrescu, insistand chiar ca vinerea este ziua pentru conferintele sale de presa.

Cotidianul

Noua lege a pastrat portite pentru securisti

Noua Lege Ticu, modificata de Guvern printr-o ordonanta de urgenta, a stirnit controverse inca de la intrarea in vigoare.

S-a reprosat ca legea pastreaza notiunea de "politie politica" in textul ei, considerata o portita de scapare a fostilor securisti.

„Politia politica" trebuie dovedita in instanta, ceea ce ingreuneaza procesul deconspirarii. Notiunea de "politie politica" primeste in textul ordonantei o noua definitie, care pare sa complice si mai tare lucrurile.

"Prin politie politica se inteleg toate acele structuri si activitati, inclusiv cele ale securitatii statului, care au vizat instaurarea si mentinerea puterii totalitar-comuniste, precum si suprimarea sau ingradirea drepturilor si libertatilor fundamentale ale omului", se spune in noul text de lege. Guvernul a preferat sa pastreze notiunea de "politie politica".

In schimb, ministrul Justitiei, Monica Macovei, a scos definitiv aceasta sintagma atunci cind a decis sa scoata din magistratura persoanele care au colaborat cu Securitatea. Textul noii Legi Ticu aduce si modificari care previn blocarea activitatii CNSAS. Legea permite declansarea procedurii de demitere a unui membru CNSAS, daca acesta lipseste la mai mult de trei sedinte.

De asemenea, legea extinde aria celor verificati din oficiu si la inalti ofiteri de Securitate, lideri de partide politice, consilieri locali si magistrati. Institutia a fost trecuta in subordinea imediata a Comisiei parlamentare de control a activitatii SRI.

Gandul

Ticu catre Basescu: „In cine aveti mai multa incredere: in mine sau in Timofte?"

Constantin Ticu Dumitrescu a decis, ieri, sa nu demisioneze din CNSAS, dupa ce, joi, a avut o discutie la telefon cu Traian Basescu, pe care l-a chemat, saptamana viitoare, la CNSAS, sa spuna explicit daca „are mai multa incredere" intr-un fost detinut politic sau in seful unui serviciu de informatii.

„L-am intrebat pe presedinte daca exista vreo deosebire de incredere intre mine si Timofte, intre mine, ca demnitar care a depus juramantul in fata Parlamentului tarii, si domnul Timofte, si atunci sa-mi dea dreptul sa il ajut sa cunoasca adevarul".

Basescu ar putea participa, saptamana viitoare, la sedinta CNSAS, pentru a media intre parti.

Romania Libera

Tariceanu ii pune conditii dure lui Basescu

Turianu - afara sau PNL "face" lege noua!

Amenintare cu ordonanta

Conditiile liberalilor sunt extrem de dure. Tariceanu cere ca Turianu sa fie dat afara. In caz de refuz, PNL intentioneaza sa modifice Legea CNSAS prin ordonanta de urgenta.

"Cerem PD sa-si respecte cuvantul si deciziile angajate in CNC al Aliantei si sa-i ceara lui Turianu sa se retraga din CNSAS ca sa nu fim fortati sa modificam ordonanta CNSAS pentru a introduce posibilitatea de revocare a membrilor Colegiului", a amenintat Tariceanu.