Opt din zece cumparatori doresc ca apartamentul pe care-l achizitioneaza sa nu aiba imbunatatiri pentru a-l decora dupa propriul gust. Cauta insa locuinte curate, amplaste in blocuri ingrijite. Amenajarea unui apartament nu ridica pretul acestuia, ci doar contribuie la gasirea mai rapida a unui cumparator.

Agentii si evaluatorii imobiliari atentioneaza proprietarii ca investitia in gresie, faianta, termopane, parchet, centrala termica, mobila pe comanda sau alte asemenea imbunatatiri se intoarce impotriva lor pentru ca vor gasi cu greu un cumparator care sa le plateasca aceste achizitii. „Aranjarea unui apartament nu este niciun avantaj pentru vanzator.

Chiar daca exista faianta si gresie de cea mai buna calitate, cel care cumpara are propriile gusturi si doreste sa puna o alta gresie sau o alta faianta. Acest lucru se intampla frecvent", spune Radu Zilisteanu, managerul companiei imobiliare Land Experts.

El adauga faptul ca niciun client nu este dispus sa plateasca in plus pentru gresie si faianta avand in vedere ca intentioneaza, mai devreme sau mai tarziu, sa o dea jos, ceea ce pentru el inseamna o cheltuiala in plus.

Devine o regula ca majoritatea cumparatorilor sa doreasca sa scoata vechile placi ceramice, chiar daca sunt de ultima generatie, pentru ca nu se asorteaza cu felul in care vor sa-si decoreze locuinta.

Termopane si parchet

Singurele investitii care sunt acceptate sunt termopanele si parchetul, insa nici acestea nu reusesc sa salte prea mult valoarea locuintei. „Proprietarii sunt multumiti daca pot sa-si acopere costurile si sa vanda repede", explica Zilisteanu.

El mai spune ca o locuinta dotata cu termopan si cu parchet face o impresie buna, insa cumparatorii se uita mai mult la zona, la etaj si la pret, mai putin la parchet sau termopane. Oamenii prefera sa dea mai multi bani pentru un bloc pe care-l considera mai curat sau pentru un apartament la un etaj mai bun decat pe termopane si parchet, investitii pe care oricum le pot face pe parcurs.

Spre exemplu, un apartament de doua camere, confort unu, decomandat, amplasat in cartierul Titan din Bucuresti, se vinde cu preturi cuprinse intre 39.000 si 43.000 de euro, in functie de etaj, pozitie in cartier, daca este stradal sau nu. Acesti factori conteaza mult mai mult in comparatie cu imbunatatirile.

Este posibil ca un proprietar care a pus la apartament geamuri termopan si parchet sa reuseasca sa ia un pret mai bun cu 1.000-1.500 de euro, adica sa-si recupereze investitia. Insa nu va reusi sa castige ceva de pe urma acestor investitii.

Recompartimentari si centrale termice

Agentii imobiliari nu recomanda niciunui proprietar care se pregateste sa vanda sa se apuce sa dea peretii jos pentru a face bucatarii americane sau livinguri spatioase. Acest tip de investitii nu se recupereaza niciodata, sustin ei. „Am intalnit un caz in care un italian a bagat in amenajarea unui apartament mai mult decat pretul la care l-a cumparat. Avea patru camere din care a facut doua.

A recompartimentat, a schimbat totul, usi, ferestre, instalatii sanitare, electrice. Se chinuieste sa-l vanda, dar nu va reusi in veci decat daca lasa la pret si iese mult in paguba", sustine Zilisteanu. El afirma ca multi oameni prefera sa aiba usa la bucatarie, considerand ca lipsa acesteia nu face decat sa imprastie mirosul in casa.

Nici centrala termica nu mai este pe gustul cumparatorilor: multi se intereseaza in amanunt daca este second-hand, daca exista autorizatii daca este verificata la ISCIR etc.

Mobila pe comanda

Moda mobilierului pe comanda pentru holuri sau bucatarii este pretabila pentru cine doreste sa stea minimum 10 ani intr-un apartament. Cine are insa de gand sa vanda trebuie sa fie constient ca este o investitie care se recupereaza in foarte putine cazuri.

Majoritatea vanzatorilor lasa aceste lucruri in apartament mai mult pe degeaba, spune Zilisteanu. De aceea, celui care doreste sa vanda nu ii este recomandat sa dea debaralele jos si in locul lor sa monteze sifoniere pe comanda. „Singurul avantaj pe care poate sa-l ofere o astfel de locuinta este ca se vinde repede.

Insa asta va depinde de pozitie, daca in bloc exista sau nu restantieri la intretinere", atentioneaza analistii imobiliari.

Articol integral in Saptamana Financiara