Timofte conduce un mare partid cu nume de serviciu. Un serviciu cu traditie de peste jumatate de secol de anexa de partid. Asa s-a obisnuit si nimeni nu l-a dezvatat.

De ce cred ca Radu Timofte este seful unui partid care face jocurile din umbra? Raspunsul se afla in tonele de "steril", dosarele intocmite de fosta Securitate, pasate selectiv la CNSAS, dar mai ales in suta de mii de dosare pastrate in seif sub eternul pretext al sigurantei nationale. Basescu a cerut SRI, ca intr-o doara, sa reevalueze dosarele clasificate. Poate, cine stie, au gresit.

Poate mai gasesc ceva care merita scos de sub pecetea secretului. Asta inseamna ca secretizarea dosarelor s-a facut in functie de impactul politic si mai putin dupa criterii obiective si irefutabile.

Timofte stia, probabil, si acum doi ani, si acum patru ani, pe vremea fostei guvernari, ca dosarele din arhivele sale contin "lucruri senzationale". Doar ca le-a tinut la el. Livrindu-le CNSAS-ului, ar fi pierdut adevarata putere.

In fond, gindirea lor se reflecta perfect intr-un articol din proiectul de lege privind functionarea SRI, in care se arata ca serviciul vegheaza la "stabilitatea si echilibrul politic". Cit priveste adevarata eficienta a serviciilor secrete, inclin sa-l cred mai degraba pe seful DNA.

Daniel Morar a declarat in septembrie 2005 ca 80 la suta din informatiile SRI trimise catre procurori sint nefundamentate si inutile. In plus, veti fi ingroziti sa aflati cita maculatura, decupaje de presa si informatii complet inutile pleaca zilnic de la SRI catre ministere.

Razboiul din Alianta s-a mutat pe tarimul serviciilor secrete. La sedinta de bilant de ieri, Tariceanu a lipsit ostentativ, dar si-a trimis o solie liberala cu cartus pe teava in persoana lui Radu Stroe, presedintele asa-zisei Comisii de control al SRI. O picatura de petrol a declansat in Stroe energia vie. A criticat SRI, cum n-a facut pseudo-comisia in ani de somn netulburat.

Pe liberali ii deranjeaza, fireste, prezenta spionilor in economie si "in toata societatea". Stroe a criticat apoi departamentul juridic al SRI. Aluzie la proiectele de lege privind siguranta nationala, pe buna dreptate catastrofice. In vocea lui Stroe se aud ecourile lui Patriciu si disperarea lui Tariceanu.

Prezenta lui la triumfalistul bilant al SRI a avut un singur scop: sa arunce putin rahat in ventilatorul care pompeaza informatii vitale spre Cotroceni.

In schimb, Traian Basescu a scarpinat serviciile intre urechi mai mult decit, poate, merita. Seful statului a facut risipa de superlative vorbind despre incredibilele performante ale SRI, ingrijorator de bune de la un an la altul. In fata razboiului total cu liberalii si cu premierul Tariceanu, Basescu nu prea avea de ales.

Laudindu-le performantele numai de el stiute, seful statului a cautat sa se asigure inca o data de loialitatea lor. Basescu este acum mai mult ca niciodata dependent de servicii. Daca ele tradeaza, pierde razboiul.