Capitalul fondurilor private de pensii, rezultat din contributiile celor care vor participa, se va ridica in urmatorii 20 de ani la aproximativ 20 miliarde de euro, a declarat Mihai Seitan, presedintele Casei Nationale de Pensii si Asigurari Sociale (CNPAS).

Acesta a reafirmat ca Romania trebuie sa adopte cat mai repede un model bazat pe fonduri private, altfel sistemul actual de pensii va intra in colaps.

Mai mult, costurile trecerii catre un sistem privat devin din ce in ce mai ridicate o data ce acest proces este amanat. "Exista pasi mari pe care i-am realizat in ultimele saptamani. Suntem in faza in care incercam sa intram pe piata financiar-bancara cu pensiile facultative. Din pacate, vom incepe cu pilonul III, intrucat acesta este foarte avansat", a spus Seitan.

El a precizat ca este vorba despre un sistem care isi doreste sa ofere oricui sansa de a participa la aceste fonduri de pensii facultative administrate privat.

"Maine (n.r. - azi) va avea loc o sedinta decisiva in Camera Deputatilor pe marginea proiectului de lege a pensiilor facultative. Speram ca in toamna acestui an normele in aplicarea acestei legi sa intre in discutie publica, iar de la 1 ianuarie 2007, sistemul sa fie operational si sa putem avea deja primele colectari", a mai spus Seitan.

Cum vor functiona fondurile de pensii facultative

Potrivit proiectului de lege privind pensiile facultative, orice angajat, functionar sau persoana autorizata sa desfasoare o activitate independenta poate opta pentru aderarea la un fond de pensii private. In cazul angajatilor, acestia pot decide, neconditionat de hotararea angajatorului, participarea la un astfel de fond.

Contributiile la un fond de pensii facultative se stabilesc conform regulilor schemei pentru care s-a optat. Contributiile se retin si se vireaza de catre participant sau, dupa caz, de catre angajator o data cu contributiile de asigurari sociale obligatorii.

Potrivit proiectului de lege, nivelul contributiei nu poate depasi 15% din venitul lunar impozabil obtinut de persoana care adera la fondul de pensii. Contributia poate fi impartita intre angajat si angajator daca acest lucru este prevazut in contractul colectiv de munca sau in protocolul incheiat cu reprezentantii angajatilor.

Contributia la fondurile de pensii facultative este deductibila fiscal, in limita a 200 euro. In cazul in care un participant inceteaza plata contributiei, isi va pastra drepturile conform regulilor schemei de pensii facultative. Acestea vor inceta doar in cazul in care participantul solicita transferul catre un alt fond de pensii facultative.

Pentru a se deschide dreptul la pensia facultativa trebuie indeplinite urmatoarele conditii cumulative: participantul sa fi implinit varsta de 60 de ani, sa fi fost platite minimum 90 de contributii lunare, iar valoarea acestora plus profitul rezultat in urma investirii banilor de catre fond sa fie cel putin egale cu suma necesara obtinerii pensiei facultative minime prevazute prin normele Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private.

Campanie pentru popularizarea pensiilor private

Populatia ar trebui informata despre pensiile private prin intermediul unei campanii publice sustinute de stat, a declarat Seitan.

"Prin aceasta campanie ar trebui sa se explice, in termeni clari si pe intelesul tuturor, de ce este necesara trecerea de la sistemul actual de pensii, sustinut de stat, la pensiile private", a adaugat Seitan.

Reprezentantul CNPAS a apreciat ca, in urma campaniei de informare, activitatea administratorilor de pensii private va fi facilitata.

"Altfel, societatile care vor administra fondurile private de pensii vor trebui sa cheltuiasca sume considerabile in informarea populatiei, iar startul va fi unul mai greoi", a adaugat Seitan.

Presedintele CNPAS a aratat ca introducerea cu succes a pensiilor private, in special a pilonului II, depinde foarte mult de existenta unui sistem informatic, care va trebui sa transfere rapid sumele de bani colectate de la angajati catre societatile care administreaza fonduri de pensii private.

"Daca acest transfer intarzie, banii vor sta blocati in diverse conturi si nu vor aduce profit beneficiarului. In plus, cred ca o alta problema o constituie activitatea de supraveghere a sistemului de pensii private. Fara oameni bine pregatiti, pot sa apara probleme, iar acest sistem care se bazeaza pe incredere nu trebuie sa dea rateu", a aratat Seitan.

O alta problema ridicata de reprezentantul CNPAS a fost gradul de cultura investitionala in randul populatiei. "Pensiile private au la baza depuneri constante de bani intr-un interval de timp lung.

In urma unui studiu efectuat in 2005, a reiesit ca populatia este interesata de aceste pensii private, dar conditioneaza intrarea in acest sistem de o mai buna informare privind avantajele pe care le-ar putea obtine beneficiarii", a mai spus presedintele CNPAS.