Peste 100 de localitati din zece judete ale tarii, situate pe malul Dunarii, sunt in pericol de inundatii intre 9-11 aprilie, daca debitele fluviului prognozate la intrarea in tara, sectiunea Bazias, ar depasi 13.500-13.600 de metri cubi pe secunda, informeaza Ministerul Mediului si Gospodaririi Apelor.

Traian Basescu viziteaza, sambata, judetele Tulcea si Galati care ar putea afectate de viitura iar duminica premierul Calin Popescu Tariceanu se va afla la Braila si Galati pentr a evalua situatia din zona.

Cotele Dunarii au crescut continuu iar prognoza hidrologica arata ca debitul Dunarii la intrarea in tara va fi, in continuare, in crestere. Astfel, sunt in pericol sa fie inundate aproape 21.000 de case si gospodarii si 290.000 de hectare de terenuri agricole din judetele Mehedinti, Dolj, Olt, Teleorman, Giurgiu, Calarasi, Ialomita, Braila, Constanta si Tulcea.

Debitul la intrarea in tara este peste media multianuala lunara de 7.900 mc/s. Pe sectorul aval Portile de Fier, debitele au fost in crestere pe sectoarele Gruia-Bechet si Oltenita-Tulcea, stationare la Corabia si in usoara scadere pe sectorul Turnu Magurele-Giurgiu.

Autoritatile au intervenit pentru a consolida mai multe diguri protectie de pe Dunare.

In judetul Tulcea sute de gospodarii au fost inundate si oamenii au fost evacuati din calea apelor revarsate ale Dunarii, dupa ce trei diguri de la Nufaru, Bestepe si Patlageanca s-au rupt. Ministrul Administratiei Vasile Blaga a declarat ca, de duminica, in localitatile de pe malul fluviului va fi starea de urgenta de gradul I.

In judetul Braila apele umflate ale Dunarii au provocat eroziuni ale digurilor de aparare si peste 120 de hectare de teren au fost acoperite de apa.

In ultimele zile si in Constanta au fost inundate zeci de case din mai multe localitati riverane Dunarii. Sute de hectare de gradini si culturi agricole sunt acoperite de ape.

Nivelul Dunarii a depasit la Galati, inca de acum o saptamana cota de inundatie cu 9 cm, nivel record care nu s-a mai inregistrat in ultimii 80 de ani. Cel mai afectat de revarsarea Dunarii a fost santierul Naval Damen, Galati, unde aproape jumatate din activitate a fost oprita.