Oricine poate fi victima unor escroci. Atunci cand te astepti mai putin, exact atunci ti se intampla. Nu poti fi niciodata prea precaut. Escrocii isi cunosc bine meseria si sunt buni la ceea ce fac: reusesc sa iti creeze un sentiment de incredere, te trag de limba, te "hipnotizeaza" si iti baga adanc mana in buzunar.

Escrocii nu au varsta, pot fi femei sau barbati si nu au "semne particulare". Unii sunt adevarati actori si nu le trebuie mult pentru a te prinde in plasa.

Iata cateva "scamatorii" clasice de care sa va feriti:

1.Pacaleala la telefon

Desi telefonul este "arma de preferinta" a escrocilor, trebuie sa recunoastem ca exista foarte multe afaceri legitime si serioase care folosesc telefonul in activitatea lor. De asemenea, nu toate fundatiile de binefacere sunt fictive si au un rol important intr-o societate libera.

Telemarketing

Primesti o carte postala pe care este eventual trecuta imaginea si semnatura unei vedete preferate de telenovela si ti se promite un mare castig in premii si bani DACA suni la un numar de telefon.

Aici deja exista mai multe variatiuni pe aceeasi tema: fie numarul de telefon este in regim cu taxa suplimentara si te usuca de bani conversatia, fie ti se cer multe date personale, printre care si numarul cartii de credit si eventual PIN-ul pentru a putea pune mana pe lozul cel mare.

Poate ca pana la urma primesti cadoul, dar nu este un aspirator, ci este un ventilator de camera sau il platesti de 10 ori. Oricum la telefon nu ai niciodata garantia ca vorbesti cu cine trebuie. Cere informatii concrete IN SCRIS inainte de a da vreo informatie, in care sa vezi numele si adresa firmei, autorizatia de functionare, numarul de inregistrare la Registrul Comertului. Daca esti refuzat, ia-ti gandul!

Abonamente fictive la publicatii

Daca dai peste o oferta foarte avantajoasa, trebuie sa casti bine ochii! Eventual acea oferta este valabila numai daca platesti cu cartea de credit. Inca un motiv sa deschizi si mai bine ochii. Risti sa te trezesti ca faci cumparaturi in timp ce tu nu esti nici macar in tara!

Informatii "bancare"

O scamatorie care cere multa pricepere. Esti sunat de la banca unde chiar ai niste bani depusi si ti se spune ca in momentul de fata exista o eroare in sistem si mai multe date trebuie reconfirmate. Ti se cer din nou date personale, pentru a verifica conformitatea. Refuza elegant, spunand ca esti ocupat(a) si suna imediat la banca unde sa semnalezi acest incident.

Nu uita! Pentru o astfel de scamatorie, se folosesc date foarte concrete: numele tau, sucursala bancii, nume de angajati, eventual vreun mic detaliu despre tine (esti intrebat de copii, sot/sotie, etc.) In acest mod, ti se castiga increderea si ai sentimentul ca vorbesti cu cineva "cunoscut".

Articol integral in Banii Nostri