Orizontul politic s-a limpezit, iar pariurile cu privire la iminenta rupere a Aliantei si declansarea anticipatelor si-au gasit, in fine, raspunsul. „Retineti ce va spun: pana la 31.12.2006, exclus!", a declarat, miercuri seara, pe un ton categoric, presedintele Traian Basescu.

El a insistat ca guvernarea „trebuie sa reziste", de dragul stabilitatii politice, pana la momentul integrarii, altfel ar trada interesul national, iar tinerea PD si PNL laolalta, inca opt luni, a devenit pentru el un „comandament fundamental".

Dupa aceasta data, „orice solutii sunt posibile", zice seful statului, care nu le mai intrevede un viitor comun celor doua partide. Asadar, la anul, pe vremea asta, ar putea avea loc alegeri anticipate. Campania electorala deja a inceput, iar Traian Basescu pare decis sa castige scrutinul pentru PD.

Salvarea aparentelor constitutionale nu-l mai intereseaza nicidecum pe presedinte, care, in talk-show-ul lui Marius Tuca, si-a luat in brate fostul partid, i-a subliniat virtutile si l-a asezat intr-o elocventa antiteza cu PNL.

In timp ce liberalii nu sunt de incredere, umbla cu „smecherii", cu grupuri de interese si scandaluri, pedistii se tin de „agenda reala", care inseamna educatie, sanatate, functionarea institutiilor.

„Nu am auzit atitudini publice la PD, care in mod consistent sa iasa din programul de guvernare", il lauda Traian Basescu, asigurand populatia ca, spre deosebire de tovarasul sau de Alianta, partidul sau „nu va avea comportament iresponsabil".

Seful statului merge cu diferentierile pana la negarea principiului solidaritatii membrilor guvernului in privinta actelor emise de acesta. O ordonanta privind Loteria Romana, aprobata de Cabinet, este exclusiv opera liberalilor.

„Uitati-va ca nu este nici o semnatura de ministru PD", spune el, hotarat sa ceara Parlamentului respingerea ordonantei.

Si antiteza creste: pedistii au vrut fuziunea cu PNL, liberalii – alianta cu PSD, liberalii sunt cei care ataca, pedistii – cei care riposteaza, „pentru ca au si ei un electorat care nu vrea sa-i vada calcati in picioare".

In concluzie, Traian Basescu se straduieste sa impuna o viziune dihotomica asupra Aliantei, in care PD este bun, iar PNL, rau, indicand, astfel, populatiei ce partid merita votat.

In strategia electorala prezidentialo-pedista, partiturile sunt bine distribuite. PD a inceput ceea ce numeste „detasarea" de PNL, dupa ce liderii sai si Traian Basescu au luat masa in familie, duminica seara.

In aceasta actiune, PD va juca rolul partidului responsabil, preocupat numai de guvernare si de problemele cetatenilor.

Emil Boc i-a cerut deja ministrului Muncii sa gaseasca o solutie pentru marirea pensiilor, iar ceilalti ministri urmeaza sa-si arate, public, temele facute mai ales pe domeniul integrarii, acolo unde doi liberali au ramas in urma.

Si in timp ce partidul se va prezenta cuminte si silitor, Traian Basescu ii va pune, pe crestet, coronita. Dar rolul presedintelui nu se va reduce la atat. El va fi picatura chinezeasca pe capul PNL.

Un crater se adanceste deja in teasta tare a lui Calin Popescu Tariceanu, pe care seful statului regreta ca l-a desemnat premier, fiindca, in loc sa devina partenerul sau, a preferat parteneriatul cu Patriciu.

Efectuarea dureroasei operatiuni nu-l va impiedica insa pe presedinte ca, simultan, sa practice maiestre lovituri de imagine, facandu-le, carevasazica, un afront pitecantropilor politici care atenteaza la premier.

Aseara, nu s-a mai dus sa sparga seminte cu Gigi Becali, la meciul Steaua-Rapid, fiindca acesta l-a insultat pe primul ministru. Meciul electoral va fi, cu siguranta, si mai interesant, iar PD se prezinta, pe teren, cu un jucator in plus.