Cele 45.000 de miliarde de lei vechi pe care statul se bazeaza la aceasta ora provin din cresterea veniturilor la buget din taxe, recuperari de creante si din privatizari.

Guvernul sta pe un sac de bani, circa 45.000 de miliarde de lei vechi (1,28 miliarde de euro), din care o parte insemnata va ramine „la ciorap" pentru contributia la bugetul UE de anul viitor.

Aceasta „rezerva" a fost avansata de ministrul Finantelor, Sebastian Vladescu, dupa ce surse din mediul economic au sugerat Finantelor sa se imprumute de pe piata interna in loc sa mareasca TVA.

Cei peste un miliard de euro pe care se bazeaza Vladescu provin din cresterea veniturilor la buget din taxe, recuperari de creante si din privatizari, spun surse guvernamentale. Cel mai probabil, acesti bani au stat la baza deciziei Executivului de a nu mai majora TVA.

Plus de 325 de milioane anul acesta

In sedinta de Guvern de saptamina trecuta, ministrul Finantelor a prezentat o nota referitoare la rectificarea bugetara conform careia veniturile bugetare asteptate pentru 2006 vor fi mai mari cu circa 325 de milioane de euro (1,16 miliarde de lei sau 0,35% din produsul intern brut) fata de nivelul estimat anul trecut si inclus in Legea bugetului, pe baza incasarilor mai bune din primele doua luni ale acestui an.

Conform datelor prezentate de Vladescu, cheltuielile publice vor fi suplimentate cu circa 730 de milioane de euro (0,78% din PIB), ceea ce va ridica deficitul bugetar la 0,9% din PIB.

Din totalul cheltuielilor de 730 de milioane de euro programate in plus, doar pentru 230 de milioane de euro au fost stabilite deocamdata destinatiile exacte, restul banilor urmind sa fie repartizati dupa negocieri intre ordonatorii de credite si Ministerul Finantelor.

Veniturile au crescut cu 20,3%

Veniturile bugetului consolidat s-au ridicat in primul trimestru la 22,6 miliarde de lei, in crestere cu 20,3% fata de rezultatul din perioada corespunzatoare a anului trecut, o dinamica mai accentuata inregistrind incasarile la bugetul de stat cu o majorare de 24,26% pina la 14,01 miliarde de lei.

Potrivit datelor publicate luni de Ministerul Finantelor Publice, evolutia din martie a fost inferioara primelor doua luni din an, cind cresterile s-au cifrat la aproape 27% pentru incasarile la bugetul de stat si 22% la totalul veniturilor bugetare.

Dupa primul sfert al anului, incasarile cu cea mai mare crestere au fost raportate la TVA, cu un total de 6,2 miliarde de lei, care depaseste cu 34,7% veniturile din ianuarie - martie 2005.

Impozitul pe profit a adus venituri bugetare mai mici cu aproximativ 25% in luna martie, insa, cumulat pe primul trimestru, incasarile au urcat cu 8,5%, ritm apropiat de rata inflatiei (martie 2005 - martie 2006).

Citeste articolul complet Cotidianul